20 dkg zsír
1-1,5 dl tejföl
1 tojás
1 csomag sütőpor
10 dkg porcukor
kb. 50 dkg liszt
A töltelékhez:
10 dkg mák vagy mogyoró (dió, mandula…)
10 dkg porcukor
0,5 dl tej
citromhéj
rum
baracklekvár
A hempergetéshez:
15 dkg porcukor
Az adott hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. (Először a száraz összetevőket alaposan elkeverjük egy tálban, majd a nedves hozzávalókat tesszük bele.) Cipóvá formáljuk, befóliázzuk és hűtőben pihentetjük legalább egy órát. (Még szerencsésebb, ha előző este begyúrjuk.)
Elkészítjük a tölteléket. Én most kétfélét csináltam, így a hozzávalók arányai értelemszerűen megfeleződtek töltelékenként. A mákot vagy durvára őrölt mogyorót lábosba tesszük, porcukorral, rummal, citromhéjjal, 1 evőkanál lekvárral ízesítve elkeverjük, hozzáöntjük a tejet, és kis lángon főzni kezdjük. Amikor már felforrósodott, levesszük a tűzről és fedővel letakarva hagyjuk gőz alatt párolódni. (Vigyázzunk, mert könnyen lekap a tűzön!)
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Tésztánkat előzőleg kivesszük, hogy szobahőn kissé megpuhuljon, majd lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. 6 cm-es pogácsaszaggatóval köröket szúrunk és ízlés szerinti mennyiséggel töltjük. Félbehajtjuk, vigyázva, hogy a töltelék ki ne jöjjön, majd ujjunkkal összenyomkodjuk a tészta széleit. Sütőpapíros tepsibe téve 12 perc alatt világosra sütjük. Ne barnuljon meg a tésztánk, mert kiszárad a sütemény! Még forrón porcukorba hempergetjük és nyitott fémdobozba téve lehűtjük.
A tésztához:
50 dkg liszt
nagy csipet só
25 dkg margarin
1 nagy evőkanál zsír
1,5-2 dl tejföl
10 dkg darált dió
A töltelékhez:
15 dkg darált dió
3-4 evőkanál cukor
3-4 evőkanál lekvár
vaníliás porcukor a forgatáshoz
Így készült:
A lisztet, sót elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a diót és kanalanként a tejfölt. Annyit, hogy összeálljon a tészta, gyúrható legyen.
1 órányi pihentetés után 10 gombócra osztottam.
A töltelékhez a diót a cukorral és a lekvárral összekevertem. Narancslekvárt használtam, de a sárgabarack is tökéletes. Annyi lekvár került bele, hogy összeálljon a dió.
A tésztagombócokat egyenként kerekre nyújtottam, 8-ba vágtam, majd megtöltöttem a lekváros dióval, felsodortam, kiflivé hajlítottam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, 180 fokos sütőben pirulásig sütöttem.
Még azon forrón vaníliás porcukorba forgattam.
A tészta hozzávalóit közepes keménységűre gyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tészta egyik részét kerekre nyújtjuk, és egy kerek tortaformába tesszük. Összekeverjük a túrós tölte...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes♥ A csokis alaptésztához 1 tálba teszünk 1 dl olajat, 1 dl tejet, 10 dkg cukrot, és 4 tojássárgát. Habverővel alaposan összekeverjük. A száraz anyagokat külön szoktuk elkészíteni,...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA hideg vajra rászórjuk az egy csipet sót, és a lisztet elmorzsoljuk. Ez egyébként egy kedvenc műveletem, olyan ráérősen szoktam csinálni, pedig még így is járom perc alatt megvan....
Elkészítési idő: 10 perc!! Nehézség: Könnyű