A tésztához:
10 dkg őrölt mandula
10 dkg őrölt kókuszreszelék
7 dkg eritrit
1 tojás
1 tk. szódabikarbóna
1 kk. vaníliaőrlemény
1-3 ek. kókusztejszín, ha a tészta az összegyúrásnál megkívánja
A lekvárhoz:
4 füge
3 körte
1 tk. pektin
8 dkg eritrit
A "tejszínkrémhez":
4 dl kókusztejszín
2 ek. eritrit
2 ek. citromlé
1 citrom reszelt héja
3 tk. zselatin
A díszítéshez:
1 füge
1 körte
fahéj és vanília a szóráshoz
1.)
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és egy hullámos szélű, kókuszzsírral kikent vagy szilikon piteformába nyomkodjuk. Villával megszúrkáljuk.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 25-30 percig sütjük. Szép aranybarnának kell lennie a tésztának. Mikor a sütőből kivesszük, még lágy, meg kell várni, míg teljesen kihűl, akkor lesz szilárdabb!
Ha ez megtörtént kiborítjuk a formából, ha szilikonosat használtunk. Ha alut vagy kerámiaformát, akkor nem fontos, hogy kiszedjük, bent hagyva is szépen vágható lesz.
2.)
Elkészítjük a lekvárt. A körtéket meghámozzuk, megtisztítjuk, a fügék keményebb végét megvágjuk és alaposan megmossuk. Felkockázzuk a gyümölcsöket és egy főzőedénybe tesszük őket, takaréklángra helyezzük, és fedő alatt kb. 30 percig főzzük őket, míg összeesnek. Ha túlságosan darabos a lekvárunk, botmixer használatát is bevethetjük. Mikor egynemű gyümölcsszószt kapunk, dzsemesítésbe kezdünk. Hozzákeverjük az eritritet és a pektint, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl és kocsonyás állagú lesz.
Ezután a pitetésztára halmozzuk és elegyengetjük.
3.)
Jöhet a "tejszínkérm"!
A kókusztejszínt összefőzzük a zselatinnal,az eritrittel, a citromlével és a citromhéjjal, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Akkor tesszük a tortánk tetejére, ha már csak pár pillanat kell a teljes megszilárdulásig. Ezt onnan tudjuk megállapítani, hogy a belemártott kanárról már nehezen cseppen vissza krém az edénybe.
Én, ahogy azt a fotókon is látjátok, a torta közepétől indultam, és a folyamatosan dermedő krémet hagytam a pereméig folyni.
Persze aztán megdermedt és szépen a helyén maradt.
4.)
Díszítsünk!
A tortát végül gerezdekre vágott fügével és körtével díszítjük és megszórjuk vaníliával és fahéjjal.
Paleotthon
A liszthez adjuk a sütőport, a sót és a fokhagymaport, elkeverjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, és elmorzsoljuk (késes aprító elvégzi ezt helyettünk, ha van), majd hozzáadju...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. Tészta alapanyagainak az összedagsztása, a vaj/margarin utólagos hozzáadásával. 2. Tészta érés: 30 perc 3. Tészta négyszögletes felgyúrása 4. Pihentetés: 10 perc 5. Tészta k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálba krémesre kikavarjuk a vajat a cukorral és a vaníliával, majd hozzáadjuk a tojást is, és azzal is elkavarjuk. Beleszórjuk a lisztet, a sütőport (vagy szódaport), és gombóc...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz aszalt gyümölcsöket és a mandulát (vagy diót) bedobjuk az aprítóba és hagyjuk, hogy jól összeaprítva (3perc). A banánokat villával pépesre törjük, majd beledolgozzuk először a k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű