45 dkg finom liszt
- 2 egész tojás
- 2 ek cukor
- a vaníliás cukor
- 20 dkg vaj/margarin
- 1 tk sütőpor
- 2 tk fahéj
Töltelékhez:
1 1/2 kg pucolatlan alma
- 3 tk fahaj
- fél citrom leve
- ízlés szerint cukor (nálam 1 ek)
- búzadara
Először elkészítjük az almás tölteléket, hogy amíg összegyúrjuk a tésztát addig legyen ideje meghűlni.
Az almákat megmossuk, majd meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Meglocsoljuk a citrom lével, hogy ne barnuljon meg majd hozzáadjuk a cukrot és az őrölt fahajt és lassú tűznél megdinszteljük. Ezután levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
Amíg hűl az almás töltelék elkészítjük a tésztát.
A sütőporral elkevert liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a két fajta cukrot majd a tojásokat és jól összegyúrjuk. Nagyon könnyen lehet dolgozni a tésztával és hamar összeáll. Miután összedolgoztuk a tésztát két egyforma részre osztjuk és cipókat formálunk.
Az egyik cipót tepsi nagyságú lapra nyújtjuk, beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe, villával vagy fogvájóval megszurkáljuk és megszórjuk búzadarával.
Az almát jól kinyomkodjuk és egyenletesen elterítjük a tésztalapon.
A másik cipót is kinyújtjuk, ráterítjük a töltelékre és ezt is megszurkáljuk villával.
Előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor kockákra vágjuk és a tetejét megszórjuk porcukorral.
A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, a sütőporral és két evőkanál mákkal. A hideg vajat apró kockára vágjuk, majd kézzel elmorzsoljuk a lisztes keverékben. Akkor lesz j...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKakaós lapok készítése: A kakaós tészta hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, és két kb. 24×36 cm-es (amekkora a tepsink) lapo...
Elkészítési idő: 80perc Nehézség: KözepesA lisztet összekeverem a cukrokkal, a sütőporral és a citrom reszelt héjával, majd elmorzsolom a zsírral ,hozzáadom a tojássárgákat, majd annyi tejfölt gyúrok hozzá, hogy egy könny...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű