Családireceptkönyv.hu

Nagyi almás pitéje


Írta:

Elk. idő: 1 1/2 óra
Adag: attól függ
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl

A töltelékhez:
2 kg alma
(opcionálisan fél kg magozott meggybefőtt vagy mirelit meggy)
fahéj
2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:


A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje majd). Szerintem ugyanis sokkal finomabb, ha alul van a több tészta, rajta a dús töltelék, majd a tetején leheletvékony tésztaréteg következik. Amíg pihen, az almák magházát kiemelem, meghámozom, sajtreszelőn lereszelem. Egy közepes méretű (frissítés: kb. 20x30 cm-es), magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is „tapicskolom” (Nagyim szóhasználata :) ). Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján (ha az almás-meggyes változat mellett döntöttem, a meggyel ugyanígy járok el), megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik a második tésztabuci, ezt is hasonlóméretűre nyújtom, a félkész süti tetejére hengergetem. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Villával megszurkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és mehet is kb. 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halvány-drapp színárnyalatot ölt és megszilárdult (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Operett szelet
Operett szelet

A tojásokat ketté választjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Egyenként hozzá keverjük a tojások sárgáját. A lisztet, a darát diót, a sütőport elkeverjük és lazán a tojá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Olga almás krémes / Marcsitól
Olga almás krémes / Marcsitól

Alufóliával kibélelek egy kb. 35x30 cm-es sütőtepsit. 1½ kg almát meghámozok és a tepsiben szorosan egymás mellé szeletelek. Kikeverek 8 tojás sárgáját 18 dkg porcukorral vagy...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Henrietta
Mákos kocka
Mákos kocka

A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, kinyújtjuk, kikent tepsibe rakjuk. Tetejét sűrűn megszurkáljuk villával. 180 fokon 10 percig sütjük. A sárgabarackot kockákra szeleteljük, a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Ördögi rakott palacsinta
Ördögi rakott palacsinta

A darált diót összekeverjük az előzőleg habosra kevert 2 tojássárgájával, 10 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral, továbbá hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét. A masszába be...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk