1 kg-os kenyérhez:
50 dkg kenyérliszt BL 80
20 dkg aktív kovász
3,2 dl hideg víz
1,2 dkg só
Korán reggel feloldottam a kovász a vízben, a lisztet kelesztő tálba szitáltam, elkevertem a finom tengeri sóval. Összeállítottam a tésztát, majd 10 perc múlva megdagasztottam, most lisztes felületen.
További dagasztások:
10 perc múlva
20 perc múlva
30 perc múlva
Tehát, összesen négyszer dagasztottam meg. Közben huzatmentes helyen, fedve pihent a tészta. Az utolsó dagasztás után is 30 percig pihent. Ekkor meghajtogattam.
További hajtogatások:
1 óra múlva
1 óra múlva
Tehát összesen háromszor hajtogattam meg, az utolsó hajtás után is egy órát pihent a tészta. Ekkor megformáztam. Rúdcipó formára. Teljes kiőrlésű liszttel megszórt ruhába csomagoltam és egy jénaiban pihent az utolsó kelesztés alatt. Összesen durván másfél óráig.
A mázas cserépedényt betettem a sütőbe a fedelével együtt, és felmelegítettem 280 C fokra.
Amikor felmelegedett beleszórtam kevés búzadarát és beletettem a megkelt kenyeret. Megvágtam, majd alaposan befújtam hideg vízzel. Ugyanígy a cserép fedelét is. A sütőbe 2 kis tálkába hideg vizet tettem.
Csökkentettem a hőt 260 C fokra és 40 percig lefedve sütöttem a kenyeret. Ekkor 200 C fokra állítottam a hőt és lefedve további 20 percig sütöttem.
Rácsra tettem és megfújtam hideg vízzel. Csak úgy recsegett, ropogott!
Rácson hagytam hűlni, majd egy óra múlva megszegtem. Ezt a legeslegnehezebb megállni! De muszáj, mert a belső hő még alakítja a kenyér belsejét.
Csodásan szép kenyeret sütöttem újfent. A héja és belseje is tökéletes lett. Vékony, extra ropogós héj, nem morzsálódó puha, foszlós, bársonyos belezet.
Az íze pedig egyszerűen kenyér íz! Nem savanyú, nem élesztős, csak álomfinom kenyér íz!
Az üvegesre pirított hagymához hozzáadjuk a borsót és puhára pároljuk, majd a kis kockákra vágott sonkát, együtt pároljuk tovább, majd Jól elkeverjük, felöntjük tejszínnel, és pá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet sóval, langyos vízzel, olajjal és ecettel összedolgozzuk, majd 20 percig pihentetjük. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, és forró vízben 3 percig előfőzzük, majd leszű...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűnagy fazékba felrakok bő vizet, majd forrás közben adok hozzá sót, és 3-perc alatt készre főzöm, le szűröm, és lehet tálalni 15-pecr alatt kész!
Elkészítési idő: 15-20/perc Nehézség: KönnyűA kész pizzatésztát 3-3 keskeny, hosszabb csíkra nyújtjuk. Tetszés szerinti töltelékből egy keskeny csíkot teszünk rá, majd összecsippentjük a tésztát, és kicsit meghengergetjük....
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes