Családireceptkönyv.hu

Tiramisu


Írta:

Elk. idő: 30 perc
Adag: 8
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500 g mascarpone
6 tojás
120 g cukor + 2 evőkanál a kávéba
Kb. 6 adag erős kávé
Keserű kakaópor
300 g babapiskóta

Elkészítés:


Főzd meg a kávét. Erős, eszpresszó jellegű kávé kell hozzá. Ha kész, öntsd ki egy tányérba, keverd bele a két evőkanál cukrot, és hagyd kihűlni.
Válaszd szét a tojásokat. Mivel nyers tojásból készül, ügyelj arra, hogy csak nagyon friss tojásokat használj, és jól mosd meg őket.
A tojássárgáját a cukor felével verd habosra. Legalább 5 percig verd, amíg szinte fehér, levegős habot nem kapsz.
A Mascarponét add a sárgájás krémhez. Célszerű kisebb adagokban csinálni, vagy előtte a sajtot kicsit felhabosítva, hogy az eredmény csomómentes legyen. Ezt is keverd lehetőség szerint géppel néhány percig, hogy jó habos legyen.
Verd fel a tojásfehérjét nagyon keményre. Amikor kész, add hozzá a cukor másik felét, és verd még azzal is legalább egy percig, hogy csillogó és tartós habot kapj.
Keverd a felvert fehérjét óvatosan a sárgájás-mascarponés krémhez. Először egy kis adagot keverj bele erős mozdulatokkal, majd a maradékot már óvatosan, egy lapáttal forgasd bele. Az a cél, hogy minél habosabb legyen, minél több levegő maradjon benne.
A babapiskótákat mártsd bele egyenként a kávéba, és helyezd őket sorban a tálaló tál aljára. Ha jól méretezted a tálat, akkor kb. a felét fogod felhasználni hozzá. Én 1-1 másodpercig áztatom a piskóta mindkét oldalát. Ez ahhoz elég, hogy kellemes kávé íze legyen, de mégsem lesz túl cuppogós tőle. (Itt jegyzem meg, hogy a magyar receptek általában valamilyen alkoholt, leginkább rumot és Amaretto likőrt írnak még a kávéhoz. Úgy is finom, de egyrészt az olasz receptekben ezzel nemigen találkozni, másrészt ha gyerekek is esznek belőle, akkor is célszerű elhagyni.)
Kend a krém felét a piskótákra, és oszlasd el egyenletesen.
Szórd meg a krémet vastagon keserű kakaóporral. Használj apró lyukú szűrőt, hogy szép és csomómentes legyen.
Ha két rétegben teszed le a Tiramisut, akkor ismételd meg a kávés piskóta, a krém és a kakaószórás műveletét. A lényeg, hogy a tetején vastag kakaópor réteg legyen.
Takard le úgy, hogy lehetőleg a tető ne érjen a kakaóhoz, és tedd hűtőbe. Legalább két órát hagyd állni, de a tiramisu szerintem a legfinomabb akkor, ha előző nap készíted.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Zsuzsa
Házi krémes sütés nélkül
Házi krémes sütés nélkül

Elkészítjük a pudingot. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd belekeverjük a felvert tejszínhabot. Ha magasabbra akarjuk a krémet, nyugodtan használjunk több tejszínt! Egy jénai tálat bebo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Diós - Csodadiós - OK
Diós - Csodadiós - OK

1. Egy mély tálban fakanállal mindent jól összekeverünk. 2. Egy közepes méretű peremes tepsit jó vastagon kikenünk margarinnal. 3. A tésztát beleöntjük. 4. A gyümölcsöt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Amália
Áfonyás/ ribizlis ricottás pite
Áfonyás/ ribizlis ricottás pite

A tésztához a vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, eldolgozzuk, belereszeljük a citrom héját, beleszitáljuk a lisztet és egyneművé gyúrjuk. Lisztezett felü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anna
Doboskocka
Doboskocka

Krém : 8 dkg lisztet 6 dl tejjel felfőzünk, kihűtjük. 30 dkg vajat (Ráma), 3 dkg kakaót 25 dkg porcukorral és egy rumaromával kikeverünk (géppel gyorsabb!). Ha a főzött krém (tej +...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk