250 g tejföl
2 tojás
100 g olvasztott vaj
1 csipet só
6 evőkanál cukor
25 g friss élesztő
fél kg liszt
Fahéjas töltelékhez:
150 g nádcukor (nálam 60 g xilit 80 g nádcukor)
1 csapott evőkanál fahéj
2 evőkanál liszt
100 g vaj (hűtőből!)
2 marék mazsola (nálam kimaradt)
Citrommáz:
200 dkg porcukor
2 és fél evőkanál citromlé
2 evőkanál mascarpone
A tojásokat a cukorral, sóval kikeverjük majd a tejfölt és olvasztott vajat is hozzákeverjük. Mehet hozzá a liszt és az élesztő, amivel min. 10 percig dagasztjuk, de legalább addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
A tészta kicsit ragadós és lágy kell legyen úgyhogy a lisztet úgy adagoljuk. A tojások mérete miatt ez nem mindig egyforma.
A bedagasztott tésztát egy kizsírozott mély tálba tesszük és letakarva aludni küldjük a hűtőbe.
3 óra múlva lehet használni, de akár következő nap este is megsüthető.
Másnap reggel a hűtőből kivéve hagyjuk melegedni kb. fél órát, majd enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, és vegyük két részre.
A töltelékhez a nádcukrot a liszttel és a fahéjjal összekeverjük, a kemény vajat felkockázzuk és a késes aprítóban a cukros lisztes keverékkel morzsásra aprítjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A kinyújtott tésztákat megszórjuk a morzsával és feltekerjük, majd 2 cm-es csigákat vágunk. A gáztepsibe sütőpapírt borítunk, és erre tesszük szép sorban a csigákat, lehetőleg az összeset (kb. 24 db), mert akkor szépen összesülnek és magasak lesznek.Nálam ez pont nem sikerült mert két tepsibe nagy távolságra tettem őket és nagyon szétterültek. (Az igazi Starbusks fahéjas tekercsek összesülnek és ahogy szétválasztják őket látszik a friss tészta, ami nálam most elmaradt, de az ízén mit sem változtatott!)
A csigák oldalát kenjük be olvasztott vajjal, hogy az összesülés után könnyen szétválaszthatók legyenek.
Kelesztés nélkül tehetjük is a sütőbe és kb. 20 perc alatt 180 fokon világos barnára sütjük.
Mikor kihűlnek bevonjuk a citrommázzal ahol a hozzávalókat csak összekeverjük.
A megmosott rizst fele cukorral feltesszük főni a tejjel,kevergetjük,hogy le ne égjen,közben bele szórjuk a mazsolát is. Addig főzzük,míg teljesen elfővi a levet. Lefedjük fedőve...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lapokhoz valókat összedolgozzuk, és enyhén lisztezett tepsi hátlapján, 2 lapot sütünk .Vigyázat, elég gyorsan sül. Félretesszük hűlni. Piskótát sütünk: felverjük keményre a to...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA pudingpor kivételével az összes hozzávalót jól összedolgozzuk, tésztává gyúrjuk. A tésztát elfelezzük, és az egyikbe beledolgozzuk a vanília ízű, a másik vaníliás ízű (Két különb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaót, a sót, a sütőport, és a szódabikarbónát. A lágy vajat keverjük habosra a nyírfacukor porral. Adjuk hozzá a tojást és alaposan dolgozzuk el....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű