Családireceptkönyv.hu

Fahéjas tekercs, citromos mázzal


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


250 g tejföl
2 tojás
100 g olvasztott vaj
1 csipet só
6 evőkanál cukor
25 g friss élesztő
fél kg liszt

Fahéjas töltelékhez:
150 g nádcukor (nálam 60 g xilit 80 g nádcukor)
1 csapott evőkanál fahéj
2 evőkanál liszt
100 g vaj (hűtőből!)
2 marék mazsola (nálam kimaradt)

Citrommáz:
200 dkg porcukor
2 és fél evőkanál citromlé
2 evőkanál mascarpone

Elkészítés:


A tojásokat a cukorral, sóval kikeverjük majd a tejfölt és olvasztott vajat is hozzákeverjük. Mehet hozzá a liszt és az élesztő, amivel min. 10 percig dagasztjuk, de legalább addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
A tészta kicsit ragadós és lágy kell legyen úgyhogy a lisztet úgy adagoljuk. A tojások mérete miatt ez nem mindig egyforma.
A bedagasztott tésztát egy kizsírozott mély tálba tesszük és letakarva aludni küldjük a hűtőbe.
3 óra múlva lehet használni, de akár következő nap este is megsüthető.
Másnap reggel a hűtőből kivéve hagyjuk melegedni kb. fél órát, majd enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, és vegyük két részre.
A töltelékhez a nádcukrot a liszttel és a fahéjjal összekeverjük, a kemény vajat felkockázzuk és a késes aprítóban a cukros lisztes keverékkel morzsásra aprítjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A kinyújtott tésztákat megszórjuk a morzsával és feltekerjük, majd 2 cm-es csigákat vágunk. A gáztepsibe sütőpapírt borítunk, és erre tesszük szép sorban a csigákat, lehetőleg az összeset (kb. 24 db), mert akkor szépen összesülnek és magasak lesznek.Nálam ez pont nem sikerült mert két tepsibe nagy távolságra tettem őket és nagyon szétterültek. (Az igazi Starbusks fahéjas tekercsek összesülnek és ahogy szétválasztják őket látszik a friss tészta, ami nálam most elmaradt, de az ízén mit sem változtatott!)
A csigák oldalát kenjük be olvasztott vajjal, hogy az összesülés után könnyen szétválaszthatók legyenek.
Kelesztés nélkül tehetjük is a sütőbe és kb. 20 perc alatt 180 fokon világos barnára sütjük.
Mikor kihűlnek bevonjuk a citrommázzal ahol a hozzávalókat csak összekeverjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Fahéjas tekercs, citromos mázzal

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: A
Boorstog, a mongol fánkocska
Boorstog, a mongol fánkocska

A nedves hozzávalókat összekeverjük az élesztővel, majd a liszthez adjuk, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Fél óra kelesztés után vékonyra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval vagy fele...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Kozáksapka drarált kekszből
Kozáksapka drarált kekszből

A hozzávalókat alaposan összedolgozom, hogy jól formázható masszát kapjak. Kisebb hengereket formálok a masszából, kókuszreszelékbe forgatom és tálcára sorakoztatom. Olvasztott...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Jóság szelet
Jóság szelet

A tészta elkészítése: Ha a tészta kiengedett ketté vágjuk. Kinyújtjuk az egyik tésztát egy 25*35 cm-es téglalapra, majd egy tepsi hátán szép pirosra sütjük, 180 fokon pár perc a...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Marika
Ischler
Ischler

a teszta hozzavaloit osszegyuro, es kis karikakat /csillagokat/viragokat- kinek hogy vagok akremhez a cukrot, kakaot, rumot v eszencet, tojasokat osszekavarom es fozom allando...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk