A tésztához:
35 dkg búzaliszt (BL55)
20 dkg margarin
4 evőkanál kristálycukor
10 g vaníliás cukor - bourbon
12 g sütőpor
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
4 evőkanál tejföl (20%-os)
0.5 db citrom reszelt héja
A töltelékhez:
2 kg alma
4 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál fahéj (őrölt)
0.5 db citrom leve
Először az almát megpucoljuk, lereszeljük majd kb. 15 perc alatt puhára pároljuk Ízlés szerint cukrozzuk és belekeverjük a fahéjat.
A margarint a lisztben elmorzsolom, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrok. Két cipóba osztom, az egyiket nagyobbra hagyom egy kicsivel ez lesz a süti alja.
Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok. A sütőt 200 C-ra előmelegítem.
4A nagyobb cipót lisztezett deszkán tepsi nagyságúra kinyújtom, majd a tepsibe egyengetem.
Vékonyan megszórom zsemlemorzsával és egyenletesen eloszlatom rajta az almatölteléket, majd a tészta másik felével beborítom. Széleit lenyomkodom, villával megszurkálom. Végül felvert tojássárgájával megkenem.Előmelegített sütőben kb 30-40 perc alatt megsütjük, amíg szép piros lesz a teteje.
A piskótát mindig ugyanezzel a módszerrel készítem, már évek óta, de természetesen a szétválasztós módszerrel is el lehet készíteni a piskótát, ha valakinek az vált be. Általában...
Elkészítési idő:Elkészítés: 200 g banán leturmixoltam, majd hozzá adtam a zöldbanán lisztet, tojást, kakóport, szódabikarbónát. Jól összekevertem. A maradék 100 g banánt beledobáltam. Kiolajozott...
Elkészítési idő:A tej kivételével alaposan összekeverjük a hozzávalókat, majd a tejet kanalanként adjuk hozzá (attól függően, hogy mennyit “vesz fel” a tészta). Nem folyós, híg, hanem inkább sűrű...
Elkészítési idő: 45 perc