i.
hozzávalók / 6 adag
A leveshez:
90 dkg füstölt sertéscsülök (kb.)
20 dkg vörösbab
4 csapott ek liszt
3 ek napraforgó olaj
2 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
2 db babérlevél
4 gerezd fokhagyma
3 teáskanál fűszerpaprika
2 l víz
A pogácsához:
25 dkg burgonya
2.5 dl tej
50 dkg liszt
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
2 dkg friss élesztő
1.5 dl napraforgó olaj
10 dkg sajt (reszelve)
A leveshez:
A csülköt előző este annyi vízbe áztatjuk, amennyi ellepi. A babot szintén.
Másnap a csülökről leöntjük a levet, és annyi vízben, ami bőven ellepi, babérlevéllel feltesszük főni. Ha elfőné a vizet, pótoljuk. Mikor megpuhult kivesszük, kicsit kihűtjük, hogy ne égesse le a kezünket.
A csülök főzőlevében feltesszük főni a babot, mikor majdnem puha, hozzátesszük a vastagabb csíkokra vágott répákat.
Mikor ez is majdnem kész, kis lábasban felhevítünk 3 ek olajat, rászórunk 2 csapott ek lisztet, zsemleszínűre pirítjuk. Ekkor lehúzzuk a tűzről, belenyomjuk a fokhagymákat, rászórjuk a pirospaprikát. Keverünk rajta kettőt, majd alacsony lángra visszatéve csomómentesre keverjük 2-3 merőkanálnyi levessel. Visszaöntjük az egészet a levesbe, majd lassú tűzön megvárjuk, míg besűrűsödik.
Közben a csülköt kicsontozzuk, lehetőleg minél több zsírtól és a bőrétől is megszabadulunk (nem dobjuk ki, van, aki szereti). A maradék húst cafatokra tépve visszatesszük a levesbe.
2 ek lisztet annyi vízzel elkeverünk, hogy a nokedlitésztánál keményebbet kapjunk, belecsipegetjük a levesbe (ekkor nem árt, ha forr). Még 2 perc, és tálalhatjuk.
A pogácsához:
A krumplit megfőzzük, összenyomkodjuk, egy dl tejjel elkeverjük.
Egy nagy tálba öntünk fél kg lisztet, két kk sót, egy kk cukrot, belemorzsolunk 2 dkg élesztőt. Beleöntjük a krumplis keveréket, 1,5 dl langyos tejet, 1,5 dl olajat és 10 dkg reszelt sajtot. Addig gyúrjuk, míg hólyagos lesz és összeáll (nekem 2 perc is elég volt), aztán letakarjuk nedves konyharuhával, és duplájára kelesztjük.
Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, egy centis téglalappá nyújtjuk. Először a két oldalát hajtjuk be, majd keresztben is, aztán megint kinyújtjuk. Ezt négyszer megismételjük, majd berácsozzuk a tetejét.
Kiszaggatjuk a pogácsákat. Rátesszük egy tepsire, megkenjük langyos tejjel a tetejüket, és még 10 percig pihentetjük.
Aztán 200 fokos sütőben pirosra sütjük őket.
A hagymát meghámozzuk és olajon megdinszteljük. Közben a répát és a zellert is megtisztítjuk, felszeleteljük és hozzáadjuk. Majd felöntjük vízzel, fűszerezzük. A paprikát megtisztí...
Elkészítési idő: 1,5-óra Nehézség: KözepesA májat ledaráljuk vagy apróra vágjuk. A vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. A gombóchoz az alapanyagokat egy tálban összedolgozzuk. A májas masszát a forrásban...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A vajat felolvasztjuk, és megpirítjuk benne a lisztet 2. Felöntjük a vízzel, beletesszük a leveskockákat és a konzerv kukoricát levével együtt. 3. Néhány perc főzés után beleö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kis kockákra vágott krumplit sós vízben megfőzzük, közben ételízesitős vízben elkezdjük főzni a karikára vágott répát. Olajon apróra vágott hagymát pirítunk. A krumplit összetörj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű