1 kg füstölt sertéscsülök
80 dkg fejtett bab (száraz bab)
2 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
3 közepes db burgonya
1 kis db zeller
1 db tv paprika
1 db paradicsom
1 kávéskanál köménymag
4 db babérlevél
1 teáskanál tárkony (többet is adhatunk hozzá)
2 közepes db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál bors (egész)
2 ek ételízesítő (natúr)
só ízlés szerint (a csülök is sós)
2 ek napraforgó olaj
2 evőkanál teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
fűszerpaprika ízlés szerint
2 közepes db gomba (el is maradhat)
2 l víz
Előző este beáztatjuk hideg vízbe a megtisztított füstölt (házi !) csülköt, és külön tálba az átválogatott száraz babot.
Másnap reggel feltesszük főni a kettévágott csülköt a vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel, borssal, köménymaggal. Aki szereti a csípőset, dobhat bele 2-3 db chili paprikát is.
A megfőtt csülköt hagyjuk a lében hűlni, majd nagyobb kockára vágjuk. A levét leszűrjük. A megtisztított zöldségeket feldaraboljuk.
Az olaj vagy libazsír és a liszt keverékéből rántást készítünk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és felengedjük kevés hideg vízzel.
Közben egy nagy fazékban a babot a leszűrt lében feltesszük főni. Vizet adhatunk még hozzá. A sósságát többször kóstoljuk meg! Ebbe kerül az ételízesítő, a paradicsom, paprika, tárkony.
Ha már kellően puha, hozzáadjuk a zöldségeket, végül berántjuk a levest, és pár perc múlva tegyük bele a csülköt is. Ezzel már csak 1-2 rottyantás, és kész.
Kenyérrel, tejföllel vagy ecettel kínáljuk.
A gombóchoz a megpucolt, kis darabokra vágott krumplit sós vízben főzd puhára, és még melegen törd össze. Add hozzá rögtön a vajat, majd, amikor kihűl, tedd hozzá a tojást, a sót,...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA hagymákat megpucolom, apró kockákra vágom. A vöröshagymát kevés olajon megdinsztelem. A hagymákat megpucolom, apró kockákra vágom. A vöröshagymát kevés olajon megdinsztelem. Fé...
Elkészítési idő: 50perc Nehézség: Könnyű1. Kevés helyen kapni konyhakész birka- vagy bárányhúst, így csontozással kezdjük a munkát. Vagyis a lapockát vagy combot kicsontozzuk, bár erre a műveletre előzőleg a hentest is m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rózsáira szedett karfiolt feltesszük az alaplében főni. Sózzuk, borsozzuk. Ezalatt a bacont felcsíkozzuk, majd saját zsírjában ropogósra sütjük, kiszedjük a szalonnát, majd a me...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű