tej
tészta
Beleöntök egy lábosba 1/2 liter tejet és 1/2 liter vizet.
Teszek bele egy csipet sót és 2 evőkanál cukrot, és egy negyed citrom héját,
Amikor ez megvan, egy kis tálba beleütök egy tojást. Egy csipet sót teszek hozzá, kicsit elkeverem egy villával. Lassan lisztet keverek hozzá. Ameddig lehet, addig villával, amikor a tészta már keményebb, akkor kézzel. Addig adagolom a lisztet, ameddig nagyon kemény, rugalmas tésztát nem kapok. Ezt addig gyúrom, amíg fényes és sima nem lesz a felülete.Pontos súlyt nem tudok írni, mert függ a tojás méretétől és a liszt minőségétől. Kb. egy fél csészényi lehet.
Most félreteszem a tésztát. A gázra állítom a sós-cukros-vizes tejet, és felforralom. Amikor forr, takarékra veszem a lángot, és belereszelem a tésztát. Én káposztareszelőt használok (amit nokedliszaggatáshoz is szoktam), de ha nincs reszelőd, lehet kézzel is csipkedni apró darabkákat. Ha így csinálod, akkor azt a leves forralása előtt kell, mert időigényes.
Amikor felforr a leves a tésztával, akkor még 2 dl. tejet öntök hozzá, ezzel is forralom egyet és kész.
Ha nem akarsz bíbelődni a tésztával, akkor főzhetsz bele bolti tésztát, azzal is tökéletes. Én ABC tésztával szoktam, de a lúdgége, eperlevél is jó. Lehet kapni kész csipetkét is, ha éppen azt szeretitek.
A gombát, répát, zöldséget megpucolom, lemosom és szeletelem. Egy fej hagymát apró kockára vágom kevés olajon megpárolom a többi zöldségekkel felengwdwm vízzel, teszek bele só, veg...
Elkészítési idő: 45 percVágd vékony szeletekre a zellert, kevés olajon, tengeri sóval párold puhára. turmixold össze a puha zellert, majd tejjel és vízzel fölengedve, keverd össze izesitsd
Elkészítési idő: 15 percA megtisztított, apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítottam. A tűzről lehúzva meghintettem pirospaprikával, majd hozzáadtam a megtisztított, karikákra vágott sárgarépát...
Elkészítési idő: