tej
tészta
Beleöntök egy lábosba 1/2 liter tejet és 1/2 liter vizet.
Teszek bele egy csipet sót és 2 evőkanál cukrot, és egy negyed citrom héját,
Amikor ez megvan, egy kis tálba beleütök egy tojást. Egy csipet sót teszek hozzá, kicsit elkeverem egy villával. Lassan lisztet keverek hozzá. Ameddig lehet, addig villával, amikor a tészta már keményebb, akkor kézzel. Addig adagolom a lisztet, ameddig nagyon kemény, rugalmas tésztát nem kapok. Ezt addig gyúrom, amíg fényes és sima nem lesz a felülete.Pontos súlyt nem tudok írni, mert függ a tojás méretétől és a liszt minőségétől. Kb. egy fél csészényi lehet.
Most félreteszem a tésztát. A gázra állítom a sós-cukros-vizes tejet, és felforralom. Amikor forr, takarékra veszem a lángot, és belereszelem a tésztát. Én káposztareszelőt használok (amit nokedliszaggatáshoz is szoktam), de ha nincs reszelőd, lehet kézzel is csipkedni apró darabkákat. Ha így csinálod, akkor azt a leves forralása előtt kell, mert időigényes.
Amikor felforr a leves a tésztával, akkor még 2 dl. tejet öntök hozzá, ezzel is forralom egyet és kész.
Ha nem akarsz bíbelődni a tésztával, akkor főzhetsz bele bolti tésztát, azzal is tökéletes. Én ABC tésztával szoktam, de a lúdgége, eperlevél is jó. Lehet kapni kész csipetkét is, ha éppen azt szeretitek.
A vajat felolvasztjuk, majd a felaprított zöldségeket megdinszteljük rajta. Megszórjuk az aprított petrezselyemmel és felöntjük a kellő mennyiségű vízzel. Ha a zöldség megpuhul...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA hagymát megpucolom kockára vágom ,olajom dinsztelem.A répát,fehérrépát,karalábét kockázom és a ledinsztelt hagymához adom a borsóval együtt és együtt dinsztelem,fűszerezem és fel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A pudingot megfőzzük. Ízesítjük a cukrokkal. 2. A gesztenyemasszát villával tördeljük össze és adjuk a forró pudinghoz. 3. Aki szereti rumos mazsolát is tehet bele. 4....
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA babot egy éjszakára áztasd be, így sokkal finomabb lesz. A csülköt a babbal együtt tedd fel főni körülbelül két és fél liter vízben, majd kezdd el megpucolni a zöldségeket. Amely...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű