3 kg ponty
1/2 kg harcsa
1/2 kg csuka
1/2 kg kárász
4 db halászlékocka
1/2 tubus pirosarany (a kisebb fajtából)
1 dl paradicsomlé (natúr)
2 gerezd fokhagyma
4 nagy fej vöröshagyma (kb. 40 dkg)
4 púpos ek házi őrlésű pirospaprika (ennek híján a szegedi paprika is megfelel)
4-5 db erőspaprika
só
6 l víz
A halat megtisztítjuk, kívülről megmossuk (utána már nem szabad mosni). Majd felbontjuk, a belsőséget kiszedjük – ikrát-tejet, úszóhólyagot félretesszük, a többi mehet a szemétbe. A halat a gerinc mentén sűrűn beirdaljuk, és kb. 4-5 cm-es szeletekre felvágjuk a fejétől a farkáig. A fejből a keserűfogat és a kopoltyú mögötti szilványát kiszedjük, és hosszában kettévágjuk. (Ezeket a halas is megcsinálja, ha megkérjük)
Az összes halat alaposan lesózzuk, és 2-3 órára hűtőbe tesszük. A hagymát és a fokhagymát apró kockára felvágjuk.
A bográcsba beletesszük a hagymát, fokhagymát, a halászlékockát, a halfejeket, a farkát és az összes kárászt, majd felöntjük a 6 liter vízzel. Feltesszük a tűzre, és erős lángon kezdjük főzni.
Mikor felforrt, a habját kanállal lesimogatjuk, s amikor 4-5 perc alatt elfőtt a hab, beletesszük az őrölt paprikát és a pirosaranyat. 20 percig folyamatosan erősen forraljuk, majd beletesszük a paradicsomlevet, erős paprikát. Az erős paprikát nem kell belenyomni, egészben legyen benne, különben nagyon erős lesz a leves. Persze ha valaki szereti a csípőset, egyet-kettőt bele is darabolhat.
További 10 perc forralás után beletesszük a többi halszeletet, és még 10 percig forraljuk. Majd ezek után tesszük bele a belsőségeket (ikrát, tejet- ha van), amiket csak utolsó pillanatban sózunk.
Még 10 percig forraljuk. Ha szükséges, adunk még hozzá sót, de ha a halszeleteket alaposan sóztuk, akkor a levesbe már nem kell tenni. Ha jól sikerült a lé, akkor világos piros lett, krémes állagú.
Tálaláskor le kell szűrni. Én szeretem a hagymát is, így én magamnak nem szűröm le.
Bajai halászlétésztával (ennek híján gyufatésztával) tálaljuk. A halszeleteket külön a leves után fogyasztjuk, de lehet együtt is enni.
A maradékból lehet készíteni másnap reggelre isteni finom kocsonyát. (A Tüskevárból Matula bácsi ihlette a halkocsonya receptjét.) Ehhez teszünk egy lapos jénai tálba egy-két szelet halat, majd a léből merünk rá. Ha a halászlé jól sikerült, a hűtőben reggelre kocsonyás lesz. Fokhagymás pirítóssal mennyei.
1. Miután a friss sóskaleveleket alaposan leöblítettük hideg vízzel, beletesszük egy lábasba. Kevés vizet (kb.3 dl-t) öntün alá, csipet sót szórunk bele, 10. 12 csepp steviával éde...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA vajat vagy az olívaolajat főzőedényben hevítsd fel és dobd rá az apróra vágott vöröshagymát. Pirítsd meg a hagymát, majd a felszeletelt gombával együtt is pirítsd még néhány perc...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst megmosom majd egy nagy fazékba belarakom és hideg vízben felteszem még a fűszerek nélkül főzni. Amint felforrt szűrőkanállal leszedem róla a habot és lassú tűzön tovább fűzö...
Elkészítési idő: 3 - 4 óra Nehézség: KözepesA gyökérzöldségeket és a fokhagymát hámozzuk meg és reszeljük le. Egy lábasba tegyünk kevés növényi olajat, és kevergetve pirítsuk meg őket. Mikor kicsit megpirultak, adjuk hozzá a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű