menu

Családireceptkönyv.hu

Bakonyi betyárleves kakukkfűvel


Írta:

Elk. idő: 45 perc
Adag: 5 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


10 dkg kolbász (füstölt)
10 dkg császárszalonna
1.5 l alaplé
3 db burgonya
3 közepes db csiperkegomba
2 db kínai kel (kisebb)
1 db kápia paprika
1 db paradicsom
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 kis db karalábé
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (vagy fokhagymakrém)
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 kk kakukkfű
1 teáskanál fűszerpaprika (őrölt)
1 ek paprikakrém (csemege)
1 teáskanál csípős paprikakrém
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 ek napraforgó olaj
petrezselyem ízlés szerint
4 db zellerlevél

Elkészítés:


A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon (vagy zsíron) megfonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a felkockázott szalonnát és kápia paprikát. Pár percig együtt pirítjuk.
Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és karalábét, a felszeletelt gombát, a csíkokra szelt kínai kelt, a karikára vágott sárga- és fehérrépát, valamint a kolbászkarikákat. Ezután felöntjük annyi alaplével, hogy éppen ellepje.
Miután felforrt, meghintjük fűszerpaprikával, kakukkfűvel, őrölt köménymaggal. Hozzáadjuk a kétféle paprikakrémet, ezt követően a zúzott fokhagymát (vagy a krémet), és a felkockázott paradicsomot. Felöntjük a maradék alaplével.
Fedő nélkül, közepes lángon addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Ha kell még sózzuk, fűszerezzük.
Végül megszórjuk apróra vágott (vagy éppen egészben hagyott) petrezselyem- és zellerzölddel, majd forrón, friss kenyérrel tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ez Kovács Lázár receptje, amelyet egy tavalyi főzős magazinban találtam. Anyák napi levesnek tökéletes volt. Én egy picit átalakítottam, például kihagytam belőle a sertéshúst, mert nekem így is elég tartalmasnak tűnt.

Bakonyi betyárleves kakukkfűvel

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Zsuzsa
Pacal leves
Pacal leves

Elkészítés: Vékony csíkokra vágom a pacalt, és felteszem főni. Amikor megfőtt, leszűröm és félreteszem. A zöldségeket megtisztítom és lereszelem nagylyukú reszelőn. Megpárolom kevé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Savanyú káposztás bableves
Savanyú káposztás bableves

A káposztát hideg vízben átmossuk, kicsavarjuk és kb. 2,5 liter vízben feltesszük főni. A kolbászt karikára, a tarját apró kockára vágjuk. A megtisztított sárgarépát vékonyra ka...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Almaleves
Almaleves

az almákat kicsutkázzuk és cikkekre vágjuk. fajtájuktól és ízüktől függően kevesebb,vagy több cukorral feltesszük főni a 1,5 liter vízben. vékonyan hámozott citromhéjat,mokkáskanál...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Diétás brokkolikrémleves
Diétás brokkolikrémleves

A rózsáira szedett brokkolit és a megpucolt és felkockázott burgonyát sós vízben főzni kezdjük. Hozzáadjuk a húsleveskockát és az áttört fokhagymát, majd megborsozzuk. Amikor megp...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk