1 nagyobb burgonya
1 kisebb répa
kevés petrezselyemgyökér
kevés zellergumó
1/2 fej vöröshagyma
2 dkg füstölt szalonna
5 dkg füstölt főtt tarja/lapocka stb.
10 dkg tejföl
2 ek liszt
kevés bors, őrölt babérlevél
fejenként egy főtt tojás
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk, majd kiszedjük a szalonnakockákat.
A visszamaradt zsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, répát, zellert, petrezselyemgyökeret. Pár percig együtt pirítjuk a zöldségeket, 1 ek lisztet szórunk rá, és felöntjük a levest 1 l vízzel. Ízesítjük borssal, ételízesítővel, sóval, beletesszük a felkockázott füstölt húst. Megfőzzük a belevalókat puhára.
1 ek lisztet elkeverünk a tejföllel, és behabarjuk a levest, beleszórjuk a sült füstölt szalonnát. Felforraljuk, majd lezárjuk alatta a tűzhelyet.
Hasábokra vágott főtt tojással tálaljuk (de közvetlenül bele is üthetjük a levesbe a tojást).
Húsvéti sonkából is elkészíthetjük
A karfiolleves elkészítéséhez a karfiolt rózsáira szedjük. A sárga és fehérrépát meghámozzuk, felkarikázzuk. A hagymákat megpucoljuk, felaprítjuk. Egy lábasban kevés olajon megpir...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűRántást készítünk, felengedjük vízzel, majd a paradicsompürét belekeverjük. Sóval, cukorral ízesítjük.Forrás után pár percig főzzük.
Elkészítési idő: fél óra Nehézség: KönnyűA megtisztított, felaprított hagymát forró zsíron üvegesre pároljuk. Majd hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott sütőtökhúst, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje hozzászórjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMinden zöldséget alaposan megtisztítunk. A vöröshagymát felkockázzuk, a szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A sárgarépát és a petrezselymet vékonyra karikázzuk, a krumplit és a kar...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű