A levesalaphoz
40 dkg pulykamell (csirke is jó)
4 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 közepes db vöröshagyma
1 db karalábé
1 kis db zeller
4 ek olívaolaj
bors ízlés szerint (őrölt)
só ízlés szerint
2 dl tejföl
1 púpozott ek liszt (finom)
A gombóchoz
4 közepes db burgonya
só ízlés szerint
3 db zsemle (szikkadt)
2 ek olívaolaj
20 dkg liszt
2 db tojás
1 csokor petrezselyem
bors ízlés szerint (őrölt)
A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk.
A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk. A hagymát felkockázzuk és az olajon megfuttatjuk. Rádobjuk a húst és fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, 2 dl vizet öntünk alá és lefedve, alacsony hőfokon 20 percig főzzük.
Közben elkészítjük a gombócokat: A zsemlét kb. 1 cm-es kockákra felvágjuk és olajon megpirítjuk. (Az is jó megoldás, ha a zsemléket felkarikázzuk és pirítós sütőben aranybarnára megsütjük és ezután vágjuk fel kockára. Ezzel a serpenyőben való pirítást ki lehet váltani). Egy tálban összekeverjük a zsemlekockákat, a lisztet, a tojást és a burgonyát. Sóval, borssal ízesítjük. A petrezselyemzöld felét apróra vágva hozzáadjuk. Akkor jó, ha könnyen formálható masszát kapunk. Fél órára letakarva félretesszük.
A zöldségeket meghámozzuk és gyufaszálnál egy kicsit vastagabbra felszeleteljük. A húshoz adjuk. Vízzel felöntjük és puhára főzzük. Ha kell, még utánasózzuk, borsozzuk.
Ha megpuhultak a zöldségek, akkor behabarjuk: ehhez a tejfölt és a lisztet simára keverjük, egy kevés meleg lével higítjuk és a leveshez adjuk. Pár percig főzzük még.
A masszából diónyi gombócokat formálunk és sós vízben kifőzzük. (Érdemes először egy kevéssel kipróbálni, mert ha szétesne a gombóc, akkor még liszt hiányzik belőle.)
Ha megfőttek a gombócok, a leveshez adjuk. Megszórjuk a maradék petrezselyemmel és melegen tálaljuk.
A kukoricát feltesszük főni annyi vízben, hogy kb. 2 cm-re ellepje. Hozzátesszük a húsleveskockát. Amikor megpuhult, hozzátesszük a tejszínt, botmixerrel pépesítjük. (ha nagyon...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát apróra vágjuk, a zsíron üvegesre dinszteljük. Pirospaprikát szórunk rá. Fontos, hogy sűrű pörköltet kapjunk, mert akkor lesz a leves megfelelően karakteres. Ki...
Elkészítési idő: kb 1 ó. Nehézség: KönnyűA babot előző nap beáztatom. Másnap folyó vízben egy szűrőkanálban átmosom, és kb. két és fél, három liter vízben fölteszem főni a fűszerekkel és a megtisztított, felaprított zölds...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: KönnyűA hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fű...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes