menu

Családireceptkönyv.hu

Egyben sült tűzdelt karaj, édesköményes édesburgonyá


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


kb. 1 kg sertés rövidkaraj egyben (csont nélkül)
bors
mustár
fűszerek tetszés szerint
15 dkg erdélyi (v. vmilyen más húsos) füstölt szalonna
1 szál füstölt/lángolt kolbász
1 nagy fej vöröshagyma
15 dkg szeletelt bacon
köret:
80-90 dkg édesburgonya
2 db édesköménygumó
1 kisebb fej fokhagyma
1 nagy fej lilahagyma
2 szál újhagyma
1 csokor petrezselyem
kis üveg olajbogyó (mutatósabb a feketével)
2 teáskanál kakukkfű
2 dl olívaolaj

bors

Elkészítés:


Az egyik tűzálló tálamat kibéleltem alufóliával úgy, hogy majd bele tudjam csomagolni a húst.
A sütőt beállítottam 200 fokra és légkeveréses funkcióra.
A karajt megmostam, majd bevagdostam 1-1,5 centinként, mintha szeleteltem volna, de nem vágtam át teljesen, az alja egyben maradt. Áttettem az alufóliára, itt készítettem elő a sütésre: a tetejére és a szeletek közé szórtam borsot, fokhagyma-granulátumot (csak azért nem fokhagymát, mert annak a hangsúlyt a köretnél szántam), morzsolt majorannát, bazsalikomot, (kevés) kakukkfüvet (de ízlés szerint fűszerezhető). A szeletek közé tettem szalonnacsíkokat, a karikázott kolbászból és a vöröshagyma karikáiból is, és kívülről mustárral is jól megcsepegtettem. Beborítottam bacon-szeletekkel. Eredetileg kevés vizet kell köré önteni, de nekem éppen akadt egy kevés hús-alaplé, így nagyjából 1 dl-t öntöttem köré. Becsomagoltam az alufóliába, és betettem a sütőbe.
Nagyjából másfél óra alatt puhult meg (inkább több legyen, mint hogy rágós maradjon a hús – szóval érdemes az időt rászánni), és további 15-20 perc volt még a pirításra is – már kibontva az alufóliából.
Amíg a hús sült, elkészítettem a köretet is:
Az édesburgonyát meghámoztam, kockáztam. Az édeskömény zöld, kaporlevélkéit levágtam és félre tettem, a gumóját megmostam, felszeleteltem. (A lilahagymával is így kellett volna tennem, de én kifelejtettem…). Valamennyit hőálló tálba szórtam, hozzáadtam egészben a tisztított fokhagymagerezdeket, az olívabogyókat (melyeket kisebbre is lehet vágni), sóztam, borsoztam, és kakukkfüvet hintettem rá. Meglocsoltam olívaolajjal, összekevertem és a sütőbe tettem (a hús alá, amit feljebb tettem – a légkeverés miatt megtehettem, hogy egyszerre sütöttem). 35-45 perc alatt puhulnak meg (érdemes ellenőrizni), ekkor kivettem, megszórtam az aprított petrezselyemmel, a karikázott újhagymával, és rámorzsoltam a fetát. Még kb. 5 percre toltam vissza a sütőbe.
A felszeletelt hús mellé egyébként – más esetben – lehet tálalni rizst, vagy krumplipürét is, melyeket a hús szaftjával kötelező meglocsolni…

Egyben sült tűzdelt karaj, édesköményes édesburgonyá

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Klári
Töltött padlizsán
Töltött padlizsán

A padlizsánt kettévágjuk, majd kivájjuk a húsát úgy, hogy hagyunk neki egy kevés peremet. A kivájt húst apró kockákra vágjuk. A fél padlizsánokat egy tepsire helyezzük. A hagymát...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Erika
SŰLT HÚSKENYÉR
SŰLT HÚSKENYÉR

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: zsuzsi0629
Sajttal és baconnel töltött rántott szelet
Sajttal és baconnel töltött rántott szelet

A húst kiklopfoljuk, besózzuk, és hagyjuk egy kicsit így állni. Utána szépen réteggezzük. Először magunk elé veszünk egy szelet húst, ráhelyezzük a bacont, majd a sajtot. Óvatos...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar  Szabolcsi töltött káposzta
Szabolcsi töltött káposzta

A darált húst egy tálba rakom, a rizst megmosom, és hozzáadom a húshoz. A hagymákat olajon megpirítom, lehúzom a tűzről, majd pirospaprikával megszórom (ez egy pörkölt alap), ráön...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk