menu

Családireceptkönyv.hu

Egyben sült tűzdelt karaj, édesköményes édesburgonyá


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


kb. 1 kg sertés rövidkaraj egyben (csont nélkül)
bors
mustár
fűszerek tetszés szerint
15 dkg erdélyi (v. vmilyen más húsos) füstölt szalonna
1 szál füstölt/lángolt kolbász
1 nagy fej vöröshagyma
15 dkg szeletelt bacon
köret:
80-90 dkg édesburgonya
2 db édesköménygumó
1 kisebb fej fokhagyma
1 nagy fej lilahagyma
2 szál újhagyma
1 csokor petrezselyem
kis üveg olajbogyó (mutatósabb a feketével)
2 teáskanál kakukkfű
2 dl olívaolaj

bors

Elkészítés:


Az egyik tűzálló tálamat kibéleltem alufóliával úgy, hogy majd bele tudjam csomagolni a húst.
A sütőt beállítottam 200 fokra és légkeveréses funkcióra.
A karajt megmostam, majd bevagdostam 1-1,5 centinként, mintha szeleteltem volna, de nem vágtam át teljesen, az alja egyben maradt. Áttettem az alufóliára, itt készítettem elő a sütésre: a tetejére és a szeletek közé szórtam borsot, fokhagyma-granulátumot (csak azért nem fokhagymát, mert annak a hangsúlyt a köretnél szántam), morzsolt majorannát, bazsalikomot, (kevés) kakukkfüvet (de ízlés szerint fűszerezhető). A szeletek közé tettem szalonnacsíkokat, a karikázott kolbászból és a vöröshagyma karikáiból is, és kívülről mustárral is jól megcsepegtettem. Beborítottam bacon-szeletekkel. Eredetileg kevés vizet kell köré önteni, de nekem éppen akadt egy kevés hús-alaplé, így nagyjából 1 dl-t öntöttem köré. Becsomagoltam az alufóliába, és betettem a sütőbe.
Nagyjából másfél óra alatt puhult meg (inkább több legyen, mint hogy rágós maradjon a hús – szóval érdemes az időt rászánni), és további 15-20 perc volt még a pirításra is – már kibontva az alufóliából.
Amíg a hús sült, elkészítettem a köretet is:
Az édesburgonyát meghámoztam, kockáztam. Az édeskömény zöld, kaporlevélkéit levágtam és félre tettem, a gumóját megmostam, felszeleteltem. (A lilahagymával is így kellett volna tennem, de én kifelejtettem…). Valamennyit hőálló tálba szórtam, hozzáadtam egészben a tisztított fokhagymagerezdeket, az olívabogyókat (melyeket kisebbre is lehet vágni), sóztam, borsoztam, és kakukkfüvet hintettem rá. Meglocsoltam olívaolajjal, összekevertem és a sütőbe tettem (a hús alá, amit feljebb tettem – a légkeverés miatt megtehettem, hogy egyszerre sütöttem). 35-45 perc alatt puhulnak meg (érdemes ellenőrizni), ekkor kivettem, megszórtam az aprított petrezselyemmel, a karikázott újhagymával, és rámorzsoltam a fetát. Még kb. 5 percre toltam vissza a sütőbe.
A felszeletelt hús mellé egyébként – más esetben – lehet tálalni rizst, vagy krumplipürét is, melyeket a hús szaftjával kötelező meglocsolni…

Egyben sült tűzdelt karaj, édesköményes édesburgonyá

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar FOKHAGYMÁS-DUBARRI- SZELET
FOKHAGYMÁS-DUBARRI- SZELET

A karajt ujjnyi vastagságúra szeleteljük, majd mindkét oldalát meghintjük sóval, borssal, pici delikáttal és egy tepsibe helyezzük. Rátörjük a fokhagymát, kevés olajjal meglocsolju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Sült burgonypürés pörkölt (maradék)
Sült burgonypürés pörkölt (maradék)

A másnapos burgonyapüré pörkölttel így lesz finom mutatós étel. Kivajazott sütőformába leterítjük a burgonyapürét. A pörköltet 2 cikk fokhagymával ledaráljuk, 2 tojás keményre...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Comb - Zöldborsós sertéstokány - OK
Comb - Zöldborsós sertéstokány - OK

1. A megtisztított sertéscombot hosszúkás, vékony csíkokra vágjuk, majd ugyanígy a szalonnát, a paprikát és a vöröshagymát. 2. A húst sózzuk, borsozzuk. 3. Egy serpenyőben zs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar ALPESI TARJA
ALPESI TARJA

A húst felszeljük, majd kiklopfoljuk. A krumplit megpucoljuk és almareszelővel lereszeljük, majd megsózzuk. Amikor levet eresztett kinyomkodjuk, hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk