0,5 dl almaecet
2 evőkanál barna cukor vagy annak megfelelő édesítőszer
1/4 teáskanál őrölt szárított zsálya
kb. 1 kg sertéskaraj 1,5 cm vastagságú szeletekre vágva
1/2 teáskanál őrölt szárított kakukkfű
1/4 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt szárított zsálya
2 csipet őrölt fekete bors
2 teáskanál növényi olaj
700 g durvára tépkedett lilakáposzta
120 g felszeletelt vöröshagyma
2 közepes méretű körte (a magját vágjuk ki és daraboljuk fel!)
Friss zsálya és/vagy kakukkfű (elhagyható)
Egy kis keverőtálban összekeverjük az almaecetet, barna cukrot és a szárított zsályát. 1 evőkanállal tegyünk külön a keverékből. Mind a kettőt tegyük félre egy kicsit.
A sertéskarajról levágjuk a zsírosabb részeket. Megszórjuk szárított kakukkfűvel, sóval, zsályával és borssal. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és beletesszük a karaj szeleteket. 6-8 percig sütjük, vagy amíg a hús közepe rózsaszín nem lesz és kicsit levet enged a karaj. Sütés közben egyszer megfordítjuk. És az utolsó 1 percben megkenjük az ecetes keverékkel. Kivesszük a serpenyőből; Alufóliával lefedve melegen tartjuk.
A lilakáposztát és a hagymát tesszük most a serpenyőbe. Közepes hőfokon kb. 6 percig pároljuk. A maradék ecetes keveréket ráöntjük, majd jöhet a serpenyőbe a körte is. Felforraljuk az egészet, majd lejjebb vesszük a tűzhelyen a fokozatot. Lefedjük és 5 percig lassú tűzön főzzük. Tálaláskor a karajokat ráfektetjük a káposztás körtés ágyra. Friss zsályával és/vagy kakukkfűvel is megszórhatjuk díszítésképpen. .
A szalonnát szeletekre vágom, bevagdosom és kisütöm. A szalonnazsírt beleteszem egy lábasba és félig megsütöm benne a lisztbe forgatott, karikára vágott hagymát, olajban megsütöm....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyákat héjában főzzük meg, ha kihűlt pucoljuk meg, és karikázzuk fel. ( nem kell teljesen puhára főzni ) A karajt szeleteljük fel, klopfoljuk ki, de ne túl vékonyra. Sózzuk...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KözepesA csülköket mossuk meg(ha kell kicsit perzseljük meg) és rakjuk egy nagyobb fazékba. Engedjünk rá hideg vizet és kezdjük el főzni. Ha felforrt,akkor habozzuk le és adjunk hozzá s...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűA sertéshúst megmossuk, majd hat szeletre vágjuk és kiklopfoljuk. Két evőkanál olívaolajba belekeverjük a zúzott fokhagymát, majd a sót és a borsot. Ezzel átkenjük a hússzeleteket...
Elkészítési idő: 1.5 óra Nehézség: Nehéz