A leveshez
1 nagy fej karfiol (szárak nélkül, felaprítva)
1 közepes db burgonya (meghámozva, apróra kockázva)
0.5 közepes db vöröshagyma (apróra vágva)
15 g vaj
1 ek olívaolaj
1 l csirke alaplé (vagy zöldség alaplé)
500 ml tej (zsíros)
100 ml főzőtejszín (48-50 %-os)
só ízlés szerint (tengeri)
bors ízlés szerint (frissen őrölt fekete)
A tetejére
10 dkg kruton (vagy pirított zsemlekocka)
1 ek petrezselyem (apróra vágva)
A karfiolt, a burgonyát és a hagymát a vajjal és az olajjal együtt egy lábasba tesszük és kis lángon sistergésig melegítjük. Ezután lefedjük és 10 percig pároljuk (színt ne kapjon).
Felöntjük az alaplével, felforraljuk majd hozzáöntjük a tejet is, és kis lángon újra felforraljuk. Ízlés szerint sózzuk, majd 10-15 percig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
Hozzáöntjük a tejszín felét, összeturmixoljuk, majd apró lyukú szűrőn átpasszírozzuk.
Hozzáadjuk a maradék tejszínt is, újra felforraljuk, levesestányérba szedjük, majd pirított apró kenyérkockákkal és zöldség zölddel díszítjük.
A hagymát meghámozzuk és olajon megdinszteljük. Közben a répát és a zellert is megtisztítjuk, felszeleteljük és hozzáadjuk. Majd felöntjük vízzel és a borsót is beletesszük, fűszer...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A kétféle gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A hagymát, fokhagymát és a burgonyát meghámozzuk, a hagymát finomra, a burgonyát kisebb kockákra vágjuk. 2. 4 ek. ola...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűBabot előző este beáztatni. A szalonna bőrt kis vízben felrakni főni, majd fél óra múlva hozzá a babot, kb. újabb fél óra múlva a többi zöldséget, utolsó tíz percben a darabolt bur...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA karalábét, répát meghámozzuk. A karalábét csíkokra vágjuk, a répát felkarikázzuk. Lábosba tesszük őket, hozzáadjuk a delikátot és felöntjük vízzel. Ha kell, sózzuk, de szerintem...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű