2 db csontos hátsó csülök
1.5 kg sertéslapocka
1 kg bőrke
1 db sertésfül
4 db sertésfarok
1 db nagy fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
1.5 evőkanál só
1 evőkanál ételízesítő
2 db babérlevél
20 szem feketebors
1 cső erős paprika
6 liter víz
1 db citrom, esetleg ecetes torma
A díszítéshez:
1 fej jégsaláta
főtt tojáskarikák
paradicsom
uborka
sárgarépa
- See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/kocsonya_karacsony_tajan#sthash.qK64pLD6.dpuf
A megtisztított, megmosott, leforrázott alapanyagot 1 evőkanál sóval bedörzsöljük, pár órán át állni hagyjuk, majd a sótól kicsit leöblítjük és 12 literes fazékba tesszük. Ráöntünk 6 liter hideg vizet, felforraljuk, kicsire vesszük a hőt, kevergetjük, folyamatosan leszedjük a habját. Amint kitisztul a teteje, hozzáadjuk az ételízesítőt, a maradék sót, a héjában maradt, megmosott vöröshagymát, a héjastól középen keresztbe vágott fokhagyma fejeket, babért, szemesborsot, csöves paprikát. Lassan gyöngyözve, fedő nélkül 4 órán keresztül főzzük. Igény szerint ízesítjük még sóval, de vigyázzunk, mert csak a víz párolog el a főzés alatt, a só nem! Kanállal vagy papírtörlő segítségével többször leszedjük a tetején összegyűlt zsírt.
Ha megfőtt, vagyis a csülökcsontot simán ki tudjuk csavarni, egy lábasba átemeljük a léből a kocsonyahúsokat. A nagyobb csontokat eltávolítjuk belőle, 2 merőkanál tiszta, forró levet szűrünk rá, lefedjük, félretesszük. A nagy fazekat hideg vízbe állítjuk, így pár óra múlva a tetején megdermedt maradék zsírt is eltávolíthatjuk. Ezután újból felmelegítjük. Vigyázzunk, ne keverjük fel az alját. A fazékba szedett lapockát, csülköt vastagabb darabokra szeljük, tányérokra, tálakba, szögletes formába szedjük. Aki szereti, annak a fület, farkat, és feltekerve a bőrkét is beletesszük. Finom lyukú szűrőn a húsra merjük a felmelegített, áttetsző levet. Az esetleg kiálló részeket is megöntözzük, így szép fényes lesz.
Hűvösön tartva pár óra alatt megdermed a kocsonyánk. Hideg helyen 2-3 napig is eláll, de ne tegyük fagyasztóba. Ha van helyünk, a már megdermedt kocsonyát hűtőben is tárolhatjuk. Tányérokban, tálakban tálaljuk, vagy kiöntjük a formából, és főtt tojással, friss salátával, sárgarépa csíkokkal, paradicsom- és uborkakarikákkal díszítjük. Frissen facsart citromlével megcsepegtetjük, kristályos tengeri sót pergetünk rá, esetleg ecetes tormát adunk mellé. Van, ahol őrölt pirospaprikával is megszórják a tetejét. Friss, puha kenyér feltétlenül legyen az asztalon:) Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta
- See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/kocsonya_karacsony_tajan#sthash.qK64pLD6.dpuf
Az ünnepi étrendünkből a kocsonya elmaradhatatlan. Idén egy része hidegtálként, szögletes formában dermesztve, színesen dekorálva került az asztalra. A sok bőrkés hús mellett a kocsonyafőzés legfontosabb momentuma a fedő nélküli lassú főzés. - See more at: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/kocsonya_karacsony_tajan#sthash.qK64pLD6.dpuf
A piskótához a tojások sárgáját a cukor ¼ részével habosra keverjük. A maradék cukorral felverjük a fehérjét. A cukrot rögtön az elején beletesszük, így a habunk egy kicsit lágyabb...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KözepesA pulykamelleket egy kicsit ki kell lapítgatni, ha vastagok. Ezek után mindegyiket beleforgatom a fahéjba, úgy, hogy teljesen befedje. Olajban pár perc alatt kisütöm őket, és egy m...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A tésztához a vajat/margarint, cukrot, vaníliás cukrot a tojással jól kikeverem, majd hozzáadom a mézet és a citrom reszelt héját, amivel szintén alaposan összekeverem. 2. A l...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézMegmosott, előzőleg besőzott haldarabokat egy fazékban feltesszük főni, a durva karikákra vágott hagymával. Kb. 15 perc múlva, mikor kijött a halzsír, ízesítjük paprikakrémmel, kb....
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes