10 dkg ementáli sajt
10 dkg trappista sajt
6 db zöldspárga
3 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj (extra szűz)
1 ek vaj (nagy ek)
4 dl tej
1 dl fehérbor (muskotály)
1 evőkanál liszt
só ízlés szerint
fehérbors ízlés szerint (őrölt)
szerecsendió ízlés szerint (őrölt)
A spárgák végeit levágjuk, majd feldaraboljuk, sós, cukros vízben előfőzzük. A sajtot lereszeljük. A fokhagymákat aprítjuk.
Egy lábasban kevés olajon megolvasztjuk a vajat, benne a fokhagymát megdinszteljük, szórunk rá lisztet, összekeverjük, felöntjük a tejjel s a spárga főzővízével. Fűszerezzük. Beletesszük a spárgákat, néhány csúcs kivételével. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a sajtot. Amikor megolvadt, beleöntjük a bort.
Tálaláskor rátesszük a spárgacsúcsokat. Fokhagymás, olívaolajsas bruschettával fogyasztjuk. Fehérbort iszunk hozzá.
1. A zsírt feltesszük a liszttel pirítani. 2. Folytonos kevergetés mellett szép sötétbarnára pirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. 3. Köménymagot teszünk bele, és rögtön f...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA szalonnát kevés olajon sütni kezdjük, majd mikor kiengedi a zsírját, akkor beletesszük az apróra vágott hagymát, dinszteljük, majd belerakjuk a felkarikázott kolbászt, a csípős k...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyűa tököt megtisztítjuk, daraboljuk, a fenti képeken is látható módon mézet csorgatunk rá (inkább vegyes virágméz legyen, mert az akácméz főzésre nem annyira megfelelő), fahéjjal meg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A zöldségeket megtisztítom, ízlés szerint feldarabolom, és pici olajon megdinsztelem, 3-4 perc, aztán felöntöm vízzel és főzöm, amikor a zöldségek majdnem megpuhultak hozzáadom...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz