3 db cékla (nagyobb)
2 közepes db újhagyma
1.5 l alaplé
2 dl tejföl
1 lime-ból nyert limelé (vagy citromlé)
római kömény ízlés szerint (őrölt)
koriander ízlés szerint (őrölt)
petrezselyem ízlés szerint
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A céklákat egyenként alufóliába csomagoljuk, és forró sütőben sütjük.
Még melegen gumikesztyűben meghámozzuk, és felkockázzuk.
Elővesszük a turmixgépet. Beletesszük a céklát, felöntjük kb. 3/4 liter forró alaplével, fűszerezzük sóval, borssal, a római köménnyel, a korianderrel, a citromlével, ízlés szerint belevagdosunk petrezselymet, és indulhat a turmixolás.
Amikor teljesen sima a leves, hozzáöntjük a maradék alaplevet (vigyázzunk, hogy ne töltsük túl a turmixot!), és még pár másodpercig keverjük a géppel.
Leveses tálba öntjük az egészet. Megtisztítunk, majd félbevágunk két újhagymát, és a forró levesbe tesszük, hadd adja át az ízét. Hűtőbe tesszük legalább egy órára.
Tálalás előtt kihalásszuk belőle a hagymákat, hozzáadjuk a tejfölt, és azzal is összeturmixoljuk. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
A füstölt húst 2 liter vízben puhára főzzük, majd a levéből kiszedjük. A füstölt léhez adjuk az előző este beáztatott babot, a leöblített és felaprózott savanyú káposztát, a kol...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csicseriborsót a főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk. Másnap egy edénybe tesszük, felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a babérleveleket. A víz mennyisége ízlés szerint variá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket megmossuk, meghámozzuk,feldaraboljuk. Olajon kicsit megpároljuk a káposztát majd felöntjük vízzel. Ízlés szerint fűszerezzük. Ha a káposzta megpuhult hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Egy közepes lábasban a cukrot feltesszük olvadni, közepes hőfokon. Nem kevergetjük, csak mikor már elkezd aranyszíne lenni, és majdnem az egész felolvadt! 2. Közben a megmosott...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű