10 dkg füstölt szalonna
40 dkg félzsíros tehéntúró
4+1 dl tejföl
só
40 dkg csuszatészta
Felteszünk forrni 4 liter vizet. A szalonnából levágunk 4 vékony szeletet (rajtuk hagyjuk a bőrt, különben nem kunkorodnak fel), és tarajosra bevagdossuk. A maradék szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk. A túrót villával megtörjük, összekeverjük 4 dl tejföllel és ízlés szerint sóval.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A forrásban lévő vízhez adunk 1 evőkanál sót, beletesszük a csuszatésztát és kifőzzük.
A tésztát leszűrjük, és azonnal csinos tepsiforma sütőedénybe csúsztatjuk. Összekeverjük a pörcös szalonnazsírral, szalonnakockákkal.
Majd hozzáadjuk a tejfölös túrót, és favilla segítségével lazán, de alaposan összekeverjük. Tetejét „kócosra” formáljuk, elsimítjuk rajta a maradék 1 dl tejfölt, és ráfektetjük a szalonnatarajokat.
A forró sütőben addig sütjük, amíg a szalonna ropogósra pirul (kb. 30 perc).
Azonnal tálaljuk, mert frissen az igazi!
Nagy előnye, hogy előre, akár 8-12 órával előbb is elkészíthetjük, majd letakarjuk, és sütésig a hűtőben tartjuk. A kihűlt tepsis csusza sütési ideje kb. 1 óra (ha cserép vagy tűzálló tálat használunk, hideg sütőben kezdjük a sütést, különben a tál szétreped!).
Kímélő változat:
- szalonna helyett szeletelt bacont használunk, és csak fele mennyiségben.
- sovány, 12 százalékos tejföllel készítjük.
Előkészületek: Gyúrjuk meg az alaptésztát, készítsük el a paradicsomszószt, majd szeleteljük fel a paradicsomot és a póréhagymát. A sajt felét reszeljük le, a másik felét vágjuk ko...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűA szalonnát pirítsd meg, amíg zsírt enged, majd rajta az aprított vöröshagymát kezdd el dinsztelni. Ezután add hozzá az apróra vágott zöldségeket, kicsit később a darált húst, és j...
Elkészítési idő: kb. 2 óra Nehézség: Nehéz1. A hagymát összedaraboljuk és kevés zsíron megpirítjuk. 2. A császárszalonnát és a tarját kockára vágjuk megpirítjuk, majd a kettőt összekeverjük. 3. Elkészítjük a galuskát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olajat összekeverjük a vízzel és a sóval. Ezzel fogjuk majd később meglocsolni a tésztát. A réteslapot szétszedjük a lapjaira. Egy kerek sütőformába két lapot fektetünk, úgy,...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: Könnyű