60 dkg savanyú káposzta
50 dkg füstölt oldalas
20 dkg füstölt szalonna
1 szál csípős kolbász
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
2 tk pirospaprika
4 db babérlevél
bors
köménymag
Az oldalast egy nappal korábban beáztatjuk.
Egy nagy fazékban feltesszük főni kb. 4 liter vízzel.
A káposztát átmossuk, ha túl savanyúnak ítélnénk.
Ha félpuhára főtt, hozzátesszük a savanyú káposztát, a megpucolt vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket és a babérlevelet, borrsal és köménymaggal ízesítjük.
A kolbászt karikára vágjuk, és a főzés vége előtt 20 perccel (a káposzta után kb. 40 perccel) beletesszük a levesbe.
Ha már majdnem minden megpuhult, felcsíkozzuk a szalonnát, kiolvasztjuk. A pörcöket félretesszük, a zsírra rászórjuk a paprikát, majd a lisztet, és gyorsan kikeverjük, majd felönjük kb. 1 dl vízzel (akkor jó, ha kb. olyan sűrűségű, mint a kefír).
Egy merőkanál levest belemerünk a tejfölbe, kikeverjük, és visszacsurgatjuk a levesbe.
Egyet rottyantunk rajta, beleszórjuk a kimaradt szalonnapörcöket, és már tálalhatjuk is kenyérrel, és nagyon sok tejföllel.
1. A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforr...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesÁllni hagyni 1 órát de ha több az sem baj, Forrásban lévő sós vízben kis galuskákat szaggatni , pár 2-3 percig fedő alatt forrjon utána tartalék 5 perc, elzárni alatta a tüzet és p...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Pirítsuk meg zsírban az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a kis kockára vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, és kevés csontlével felengedve főzzük. 2. Amikor a hús már félig megpuh...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymákat és a répákat megtisztítjuk, feldaraboljuk. Elkészítjük az alaplevet. Az olajat felmelegítjük, rádobjuk a hagymát és a répát, kis lángon pár percig, kevergetés mel...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: Könnyű