30 dkg tarkabab
40 dkg füstölt tarja
25 dkg füstölt kolbász (Gyulai)
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1/2 db zeller
1/2 db karalábé
2 db babérlevél
4 cikk fokhagyma
1 evőkanál zsír
2 mokkáskanál pirospaprika
1 fej hagyma
4 csapott evőkanál liszt
2 dl tejföl
só
bors
Csipetkéhez:
20 dkg liszt
1 db tojás
só
A füstölt tarját egyben, fedő alatt odateszem főni, annyi vízben, hogy jól ellepje. Nem sózom meg, mert a füstölt hús sós. Amikor már belemegy a villa, beleteszem az előző este beáztatott babot, a babérlevelet, a fokhagymát, a tisztított, darabolt zöldségeket, a karikára vágott kolbászt.
Amikor a bab már majdnem puha (addig megfőnek a zöldségek és a kolbász is), beleszórom a közben elkészített csipetkét, együtt főzöm tovább.
Amikor már minden puha, a zsírból és 2 ek. lisztből készítek egy hagymás rántást, úgy, hogy a zsíron félig megpirítom a kockára vágott hagymát, hozzászórom a lisztet, együtt pirítom készre.
Leveszem a tűzről, hozzákeverem a pirospaprikát, felengedem hideg vízzel és egy szűrőn át a leveshez öntöm. A másik 2 ek. lisztet elkeverem a tejföllel, felhígítom levessel, majd azt is a leveshez öntöm. Ekkor állítom be a leves sűrűségét, annyi vizet öntök még hozzá, hogy jó állaga legyen, ne túl híg, de ne is túl sűrű. Ízesítem még kevés őrölt borssal, ha kell sózom és jól összeforralom.
A füstölt húst a leves után esszük meg, tormával, mustárral.
Aprítsuk finomr a hagymát. Kockázzuk fel a tököt, illetve vágjuk kisebb kockákra a csirkét és a kenyeret is. Aprítsuk fel a metélőhagymát. Pirítsuk meg a hagymát 1/2 ek margarinon....
Elkészítési idő: 40perc Nehézség: KönnyűA húst és a csontot megmossuk, 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadunk 1 babérlevelet, ízlés szerint sót, 6-8 szem borsot és a fokhagymát, majd lassú, gyöngyöző forral...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A répát megtisztítjuk, ujjnyi hasábokra vágjuk. 2. A karfiolt rózsáira, illetve kisebb darabokra szedjük, a zöldpaprikát felszeleteljük, a petrezselymet felaprítjuk. 3. A répá...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűHagymát kevés olajon megdinsztelem, rá a feldarabolt zöldségek. Pici párolás megszórom egy kis liszttel, után felöntöm vízzel. Krumplit kicsit később teszem bele. Közben összeál...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű