- 1 kg finomliszt
- 500 ml langyos tej
- 5 dkg friss élesztő vagy
2 tasak száraz élesztő
- 16 dkg cukor
- 25 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 2 egész tojás
- 1 citrom reszelt héja
- pici só
A töltelékhez
- kemény lekvár
Tetejére:
-2 tojássárgája
-1 ek tej
Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl cukros tejben, és letakarva felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sót, majd a közepébe ütjük a tojásokat. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt és az olvasztott vajat, végül a maradék tejjel jól kidolgozzuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
Ezután 8 cipóra osztjuk. A cipókat 3 mm-es kör alakúra nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk. Az így kapott háromszög felső felébe kemény lekvárt teszünk, és feltekerjük.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük őket a tojás és a tej keverékével, és további 20 percig pihentetjük őket. Eztuán 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Megszórhatjuk porcukorral.
Lehet tölteni,dióval,mákkal,tehéntúróval is.
180 fokon sütjük.
Elkészítési idő: 25-30 perc Nehézség: KönnyűA cottege cheese-t botmixerrel pépesítjük. A lisztet elkeverjük az élesztővel, elmorzsoljuk a zsírral majd a többi hozzávalóval jól összegyúrjuk. Konyharuhával letakarva 1 órát pih...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA langyos tejbe 1 evőkanál porcukrot keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel megszórjuk és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a meglangyosított lisztet, a közepéb...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKevés langyos, cukros tejben asz élesztőt felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával bedagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). Ha megkelt, kétfe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű