A tésztához 1 pitetálra
300 g búzaliszt (BL55)
200 g vaj
100 g porcukor
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A töltelékhez
1 kg alma
60 g cukor - nád
1 teáskanál fahéj (őrölt)
1 evőkanál étkezési keményítő
A tetejére
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A lisztet a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk.
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és felkockázzuk, lábosba tesszük, hozzáadjuk a nádcukrot, fahéjat, majd néhány perc alatt puhára pároljuk. Ha kiengedte a levét és puha, hozzáadjuk a keményítőt, és elkeverjük. (A recept szerint a keményítőt fél dl vízben kellene feloldani és úgy az almához adni, de egyszer a vizet lehagytam és mivel tökéletes lett víz nélkül is, azóta sem kevertem el vízben a keményítőt, csak simán az almához ment, és úgy kevertem össze alaposan.) Kb. 1 perc alatt besűrűsödik, akkor levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A tészta háromnegyedét lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy a piteformát ki tudjuk vele bélelni, úgy hogy az oldalára is jusson a tésztából. Elegyengetjük a tálban, egyenletesen az oldalára nyomkodjuk, majd a felesleget levágjuk. (én csak a sodrófát végiggörgetem a pite tál tetején és az levágja a felesleget) Villával megszurkáljuk majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt világos színűre elősütjük. (Néha előfordult velem, hogy nem rendesen nyomtam a szélét a pitetálhoz és lemászik a tészta az oldaláról picit, de ilyenkor fél időnél egy kiskanál segítségével visszanyomkodom, olyankor már félig megsült a tészta és simán ott is fog maradni, ezért érdemes picit figyelni rá)
Ha félig megsült ráhalmozzuk a tölteléket. A maradék tésztát szintén kinyújtjuk lisztezett deszkán és 1 cm széles csíkokat vágunk belőle, amivel aztán berácsozzuk a pite tetejét.
Ha szeretnénk a maradék tésztából a pite szélét is díszíthetjük. 1 felvert tojással megkenjük. Mehet vissza a sütőbe 200 fokra és 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. (Nekem mindig marad egy kevés tészta, ezt a végén a gyermekeim szokták kiszaggatni, majd sütőpapírra téve bemegy a sütőbe és 10 perc alatt készen lesz. Ezt szokták csócsálni, míg a pite kihűl és ehetik.)
Legelőször is a meggyet lecsöpögtetjük. A hozzávalókat jól összegyúrjuk. Kétfelé vesszük a tésztát, de az egyik kicsit nagyobb legyen. Kinyújtuk a nagyobbik tésztát. Vajazott, li...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA feketeszedret a cukorral leturmixolom, sűrű szövésű szűrőn átpasszírozom. A tojást szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, a sárgáját félreteszem. A ricottát a szederpü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két lapba kisütjük. A piskótát elkészitjük és kihútjük. A krémhez a hideg tejben elkeverjük a lisztet,felfőzzük és kihűtjük.Miközben hül,habo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet . A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük. Apránként laza mozdulatokkal összedolgozzuk. A masszát egy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű