Családireceptkönyv.hu

Kürtös kalács Anita verzió


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500 gramm liszt
2,5 dl tej
1 tojás
5 dkg lágy vaj
25 gramm friss élesztő (vagy 1 zacskó szárított) Mind a két féleképpen megcsináltam , sok különbséget nem vettem észre a frisstől lazább lett a tészta kelesztéskor .
2 evőkanál cukor
fél teáskanál só

Elkészítés:


A tejet meglangyosítom, belekeverem az élesztőt és a cukrot ha a friss élesztővel csinálom , ha a szárítottal akkor azt a liszthez keverem utólag . Hozzákeverem a tojást, lágy vajat majd az egészet összedolgozom a liszttel elkevert sóval.( ha szárított élesztős verziónál a sót a többi hozzávalóhoz keverjük először , mert só és élesztő nem találkozhat )
Összekeverem dagasztom , míg egy gombóccá össze nem áll,
sima felületű tésztává dagasztom, félreteszem, letakarom. Kelesztem kb 45 percet . ( sütöbe tettem keleszteni 30 fokra mert úgy láttam a szárított élesztősnek kell a meleg , ezért kezdtem új tésztába friss élesztővel , de végülis sikerült száritottal is csak később kelt meg a tészta . )
A dobozt jelen esetemben a hengereimet ( nem alufóliába teszem , mert első sütésnél nem akart lejönni a kalács pedig olajjal is lekentem . Hanem bevizeztem a hengereket és szilikonos sütőpapírt tekertem rá , amit már nem kellett olajozni és sütés után simán kitudtam húzni a hengert , és középről a papírt .
Az összeállítás
Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtom. A téglalapot egy pizzavágóval vagy éles késsel kétujjnyi vastag csíkokra vágom.
Fogok egy csíkot, majd a doboz végéből kiindulva kissé ferde irányban a dobozra tekerem. Vagy az egész tésztát 6 fele osztom , hengeresre sodrom és úgy tekerem fel .
Ha a doboz másik végére értem, a kalácsot a deszkára fektetem, és nyitott tenyerekkel kicsit meggörgetem a deszkán, hogy a csíkok közötti rés eltűnjön. A kalácsokat megkenem olajjal és fahéjas cukorba forgattam .
Sütés. Na igen itt is 2 féleképpen kezdtem sütni de rájöttem aztán A hengereket egy sütőpapírral bélelt tepsire állítjuk és 200 fokra légkeverés előmelegített sütőbe rakjuk. .Kb 15 perc sütésre van szüksége a tésztának amíg aranybarna lesz.

Kürtös kalács Anita verzió

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Fonott mákos kalács
Fonott mákos kalács

A hozzávalókat, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép táljába mérjük, és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot. Amikor már összeállt a tésztánk, több részletben hozzáadjuk az olv...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Márti
MAZSOLÁS KALÁCSSÜTEMÉNY
MAZSOLÁS KALÁCSSÜTEMÉNY

A mazsolát beáztatjuk a citromleves vízbe kb. 40 percre. A lisztet és a sót egy tálba tesszük, beledaraboljuk a vajat, majd megszórjuk a cukorral. Jól összekeverjük, majd beleönt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kalács kondírozott citromhéjjal és édes kovásszal
Kalács kondírozott citromhéjjal és édes kovásszal

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk