1 kg liszt
20 dkg zsír
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 dkg só
3 dkg élesztő
2 db tojássárgája
27 dkg tej (pontosan kimérni)
Előkészítés:
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.
Tészta begyúrása:
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt. A tej másik felébe beleüthetjük a tojást és a sót is ide tegyük. A lisztet, a margarint a porcukrot és az élesztős tejet egy üstbe rakom és begyúrom. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.
A beigli formázása:
A tésztából kimérünk 30 dkg-os darabokat és 25 dkg-os tölteléket. A továbbiakban egy kisfilm bemutatja a nyújtást és a beigli töltését is.
A lekenés:
Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen.
Először a készre formázott beiglit vagy pozsonyi kiflit amik már a sütőplén vannak, tojássárgájával vékonyan lekenjük, és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojás fehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni. A 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni. A pozsonyi kiflit úgy tudjuk megkülönböztetni, hogy a mákos töltelékűt patkó formájúra a diósat pedig kifli formájúra készítjük.
Sütés:
Mielőtt megsütnénk szurkáljuk meg, a mákosat oldalról, a diósat felülről, így meg tudjuk majd különböztetni. Végül 160 C-on készre sütjük. 1 kg lisztből 6 rúd beiglit, vagy 45 db pozsonyi kiflit tudunk készíteni.
1. Az egész mandulát pörköld 150 fokos, légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig: közben párszor rázogasd meg. Akkor jó, amikor kezd aranybarna színt ölteni és finom pörkölt mandula i...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűA vajat megolvasztjuk, a kandírozott narancshéjat felaprítjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk 2 vagy 3 nagyobb tepsit. A zabpelyhet, a lisztet, a kókus...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűEgyik csomag kekszet szorosan tepsibe rakjuk. Az almát megtisztítjuk, apróra daraboljuk, cukorral, 7 dl vízben megfőzzük. /Ha nem fő szét az alma, turmixolni szoktam./ A pudingport...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjékből egy pici sóval habot verünk, aztán hozzáadjuk a porcukrot, majd egyenként a tojások sárgáját. Végül fakanállal lazán belekeverjük a kakaós, sütőporos lisztet is....
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes