menu

Családireceptkönyv.hu

Hógolyó 5. Schneelballen


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 40 db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


10 tojássárgája, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, 2 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 2 mokkáskanál kristálycukor, 0,3 dl rum, 45 dkg finomliszt (még jobb a kenyérliszt)
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a sütéshez:
bő zsír (lehet pálmaolaj vagy hagyományos étolaj is)
a tetejére:
porcukor

Elkészítés:


1. A tojássárgáját a tejföllel egy tálba rakjuk, az élesztőt rámorzsoljuk. A sót, a cukrot és a rumot hozzáadjuk, majd habverővel jó simára keverjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy könnyen kezelhető tészta legyen belőle.
2. Két részre osztjuk. Az egyiket enyhén meglisztezett gyúrólapon levestészta vékonyságúra (2 milliméter), kb. 60×48 centis téglalappá nyújtjuk. 12×12 centis négyzetekre vágjuk. A kis tésztalapokat ezután egyesével 7-8 helyen úgy vágjuk be, hogy körben ujjnyi szegélye egyben maradjon.
3. Elővesszük a legkisebb fazekunkat, s belehelyezzük a speciális hólabdasütő-formát. Így látni, mennyi zsírt (olajat) kell benne forrósítani, amennyi ellepi majd a fánkokat. A fazék alá alátétet teszünk, a beletett zsiradékot megforrósítjuk.
4. A közepükön több helyen bevágott tésztát, egyszerre csak egyet, a sarkait megfogva beemeljük a sütőforma egyik felébe (félgömbjébe). A forma másik felét ráillesztjük, az olajba tesszük, s kb. 2 percig sütjük. Ezalatt a tészta szépen megnő, de csak gömb alakban tud kiterjeszkedni a fomának köszönhetően, így nyeri el speciális alakját. A formát a zsiradékból kiemeljük, és a szép világosbarnára sült, pillekönnyű fánkot konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.
5. Ugyanígy, egyeséve sütjük tovább a fánkokat. Nagyjából 5-6 fánk után érdemes az olajat a tűzről levenni fél percre, hogy ne forrósodjék túl. Amikor az első 20 fánk megsült, a zsiradékot cseréljük le, a tészta másik feléből készült 20 fánkot friss zsiradékban kezdjük sütni.
6. A kihűlt fánkokat porcukorral (lehet vaníliával ízesített is) gazdagon megszórjuk, így lesz „hólabda” belőle.
Megjegyzés
– A többi fánktól eltérően ez a tészta alig szívja magába sütés közben a zsiradékot, ami Kati néni szerint a benne lévő rumnak köszönhető.

Hógolyó 5. Schneelballen

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Málnás csokoládés joghurttorta
Málnás csokoládés joghurttorta

Gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig. Adjuk hozzá a lisztet, kakaót, sütőport és a vaníliaaromát, majd kavarjuk jól...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kakaós-túrós süti
Kakaós-túrós süti

Elkészítése: A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk egészen addig, amíg krémessé válik. A tészta felét sütőpapírral kibélelt tepsibe (25*35 cm ) ön...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jusztina
Meggyes pite
Meggyes pite

Kapcsoljuk be a sütőt. Az összes hozzávalót tálba tesszük a meggy kivételével és habosra keverjük. A masszát sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent tepsibe öntjük és rászórjuk a...

Elkészítési idő: 20-25 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Kelt Piritől
Kelt Piritől

A hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk