Családireceptkönyv.hu

Hógolyó 5. Schneelballen


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 40 db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


10 tojássárgája, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, 2 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 2 mokkáskanál kristálycukor, 0,3 dl rum, 45 dkg finomliszt (még jobb a kenyérliszt)
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a sütéshez:
bő zsír (lehet pálmaolaj vagy hagyományos étolaj is)
a tetejére:
porcukor

Elkészítés:


1. A tojássárgáját a tejföllel egy tálba rakjuk, az élesztőt rámorzsoljuk. A sót, a cukrot és a rumot hozzáadjuk, majd habverővel jó simára keverjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy könnyen kezelhető tészta legyen belőle.
2. Két részre osztjuk. Az egyiket enyhén meglisztezett gyúrólapon levestészta vékonyságúra (2 milliméter), kb. 60×48 centis téglalappá nyújtjuk. 12×12 centis négyzetekre vágjuk. A kis tésztalapokat ezután egyesével 7-8 helyen úgy vágjuk be, hogy körben ujjnyi szegélye egyben maradjon.
3. Elővesszük a legkisebb fazekunkat, s belehelyezzük a speciális hólabdasütő-formát. Így látni, mennyi zsírt (olajat) kell benne forrósítani, amennyi ellepi majd a fánkokat. A fazék alá alátétet teszünk, a beletett zsiradékot megforrósítjuk.
4. A közepükön több helyen bevágott tésztát, egyszerre csak egyet, a sarkait megfogva beemeljük a sütőforma egyik felébe (félgömbjébe). A forma másik felét ráillesztjük, az olajba tesszük, s kb. 2 percig sütjük. Ezalatt a tészta szépen megnő, de csak gömb alakban tud kiterjeszkedni a fomának köszönhetően, így nyeri el speciális alakját. A formát a zsiradékból kiemeljük, és a szép világosbarnára sült, pillekönnyű fánkot konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.
5. Ugyanígy, egyeséve sütjük tovább a fánkokat. Nagyjából 5-6 fánk után érdemes az olajat a tűzről levenni fél percre, hogy ne forrósodjék túl. Amikor az első 20 fánk megsült, a zsiradékot cseréljük le, a tészta másik feléből készült 20 fánkot friss zsiradékban kezdjük sütni.
6. A kihűlt fánkokat porcukorral (lehet vaníliával ízesített is) gazdagon megszórjuk, így lesz „hólabda” belőle.
Megjegyzés
– A többi fánktól eltérően ez a tészta alig szívja magába sütés közben a zsiradékot, ami Kati néni szerint a benne lévő rumnak köszönhető.

Hógolyó 5. Schneelballen

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Almás sütemény
Almás sütemény

A lisztet a margarinnal elmorzsolom,az élesztőt felfuttatom langyos cukros tejben,hozzárakom a liszthez,a sütőport,tejfölt,cukrot,tojás sárgájával,sóval könnyű tésztát dagasztunk,l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Apple Pie
Apple Pie

1. Peel, core and slice apples. Squeez with fresh lemon juice to prevent discoloring. Set aside. 2. Start by making a pie crust. Mix flour, salt and lard in food processor until c...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Csokoládés-eperkrémes rolád
Csokoládés-eperkrémes rolád

A porcukrot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az egész tojásokat, és robotgéppel addig keverjük, amíg háromszorosára nem nő. Ekkor állandó keverés mellett hozzáadjuk a vaníliaaro...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
Bejgli készítése profitól kezdőknek
Bejgli készítése profitól kezdőknek

A töltelékhez a vizet a cukorral felforraljuk, amíg teljesen feloldódik, majd még két percig bugyogtatjuk. A többi hozzávalót egy tálba mérjük, leöntjük a forró vízzel, alaposan ös...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk