menu

Családireceptkönyv.hu

Lasagne (ahogy mi szeretjük)


Írta:

Elk. idő: 50 perc
Adag: 8 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


:
Ragu:
40 dkg darált marhahús
40 dkg darált sertéshús
1 vékony szelet húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
1 kisebb szál sárgarépa
1 kisebb szál gyökér
1 darabka zeller
fél paprika
1 gerezd fokhagyma
kicsi darab paszternák (nem fontos)
kis csokor petrezselyem
rozmaring, oregáno, kakukkfű
fél pohár vörösbor
fél liter fűszeres paradicsomszósz (vagy egy doboz hámozott paradicsom)
2 ek. sűrített paradicsom

bors
2 ek. olívaolaj
Besamelmártás:
2 ek. vaj
2 p. ek. liszt
3 dl húsleves
4-5 dl tej
3 ek. parmezánsajt
10 dkg reszelt sajt
só, fehér bors
Gyúrt tészta:
4 nagyobb tojás
kb. 40 dkg liszt
fél teáskanál só
ha szükséges 1-2 ek. víz

Elkészítés:


A tésztával kezdem. Tálba szitálom a lisztet, elkeverem a sóval, és a közepébe mélyedést készítek. Ide ütöm a tojásokat. Kézzel összegyúrom a tésztát (ha nem áll össze, adok hozzá 1-2 ek. vizet), majd kiteszem a pultra és addig gyúrom, amig szép sima, fényes felületű nem lesz. Ekkor letakarom egy fóliával és pihenni hagyom.

Amíg a tészta pihen felteszem a ragut főni.
A zöldségeket megtisztítom, a szalonnát kockára vágom. Egy késes aprítóba teszem a szalonnát, a hagymát, a répát, a gyökeret, a paszternákot, a zellert és a paprikát. A géppel finomra darálom.
Egy jókora lábasban megmelegítem az olívaolajat majd a zöldséges keveréket ráteszem. Átforgatom, majd lefedve, kis lángon kb. 10 perc alatt puhára párolom.
Leveszem a fedőt és hozzáadom a darált húsokat. Nagyobbra veszem a lángot és kevergetve fehéredésig sütöm. Ekkor sózom, megintem frissen őrölt borssal és a finomra vágott friss fűszerekkel. Petrezselyemmel, oreganóval, rozmaringgal, kakukkfűvel. (ha nincs friss, akkor 1-1 teáskanálnyi szárított fűszert adok hozzá). Ráöntöm a bort, átkeverem és lefedve, takarék lángon kb. 30 percig hagyom párolódni. Közben néha megkevergetem.

Amíg a ragu készül elkészítem a tésztát. Én géppel szoktam nyújtani, de hagyományosan, nyújtófával is lehet természetesen, késfok vastagságúra kell készíteni.
A géphez előbb kisebb darabokra vágom a tésztát, majd egyesével átengedem őket először a legnagyobb fokozaton, majd mindig egyel kisebben. Minden vastagságon kétszer engedem át. Utoljára a 6-os (a legkisebbnél egyel visszább) fokozaton. A kinyújtott tésztacsíkokat egy deszkára vagy abroszra sorakoztatom.

A besamelhez egy lábasban megolvasztom a vajat, hozzáadom a lisztet, megvárom amíg felhabzik. Ráöntöm a forró húslevest, simára keverem, majd a tejet is. Állandó kevergetés mellett besűrítem. Ne legyen túl sűrű, mártás szerűnek kell lennie. Sózom, meghintem fehérborssal, hozzáadom a reszelt parmezánt (ha van épp itthon) és azokkal is elkeverem.

A közben puhára főtt raguról leveszem a fedőt, hozzáadom a sűrített paradicsomot és hozzáöntöm a saját készítésű fűszeres spagetti mártást, amiben van bazsalikom, rozmaring, oregano. Elkeverem és rövid ideig forralom. (ha nincs sk. paradicsom mártás, akkor a dobozos konzerv paradicsomot kell a ragura önteni).

Előkészítem a lasagne-s tálamat. A körülbelül 33 cm x 23 cm nagyságú tálba öntök egy dl húslevest (vagy vizet) és 2 ek. olívaolajat. A tésztacsíkokkal kibélelem az edényt, a tésztára merek egy jókora merőkanál húsos ragut, elsimítom, és locsolok rá a besamellből egy keveset. Ezt megint befedem a friss tésztával, arra megint ragu jön és kevés mártás. Ismét tészta, ragu, mártás. Addig folytatom, amíg a hús és a tészta elfogy. A felső réteg tészta legyen. A megmaradt mártásba (körülbelül a negyede-harmada maradjon meg) beleszórom a reszelt sajtot, elkeverem és a tészta tetejére simítom.
A tálat szorosan lefedem alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütöm. Akkor leveszem a fóliát és anélkül sütöm tovább, amíg a teteje pirosodni kezd.
A tálat kiveszem a sütőből és fél-egy órán keresztül pihenni hagyom. Ezután tálalom.

Természetesen száraz lasagne tésztával is el lehet készíteni, fél kg kell hozzá. A tésztát ebben az esetben sem kell előfőzni. A ragu szaftját és a mártást magába szívva fog megpuhulni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kicsit macerás ugyan, főként, ha az ember lánya saját maga gyúrja hozzá frissen a tésztát is, de mindenképpen megéri a fáradságot.

Lasagne (ahogy mi szeretjük)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Csőben sült ételek, Egytálételek, Marha húsból készült ételek, Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Spanyol sertéskaraj
Spanyol sertéskaraj

A sertéskarajt megmossuk, sóval és egy kevés őrölt fekete borssal meghintjük, majd egy kevés olajat aláöntve előmelegített sütőbe tesszük. Megtisztítjuk a paradicsomot és a paprik...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Svájci lakodalmas szelet karácsonyra
Svájci lakodalmas szelet karácsonyra

lásd a videót

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Nehéz
share
Tarja - Gyuvecs
Tarja - Gyuvecs

1. A zöldpaprikát kicsumázzuk, és a paradicsommal meg a hagymával együtt karikára vágjuk. 2. A rizst csak megmossuk. 3. Kizsírozunk egy mély tűzálló tálat, és rétegenként s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Zöldséges fasírt tepsiben, vele sült krumplival
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék
Zöldséges fasírt tepsiben, vele sült krumplival

A cukkini felét, a gombát, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, összedaraboljuk, és egy késes robotgépben finomra aprítjuk. Tálba tesszük a darált hússal, hozzáütjük a tojásoka...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk