Családireceptkönyv.hu

Diós Marlenka


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Tészta:
45 dkg liszt,
10 dkg puha vaj,
2-3 evőkanál akác­méz,
20 dkg kristálycukor,
1 ek. szóda­bikarbóna,
7 mokkásk. ecet,
2 tojás
A krém­hez:

5 dl cukrozott sűrített tej (ha cukrozatlan sűrített tejet veszünk, főzés előtt oldjunk fel 4 dl-ben 10 dkg cukrot),
35 dkg vaj,
8 dkg darált dió,
3 cl konyak (elhagyható)

Elkészítés:


A sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe öntjük, majd vízfürdőben 3 órán keresztül főzzük. Edénybe tesszük a mézet, a cukrot, 10 dkg vajat,a tojásokat, és gőz fölött állandó ke­vergetés mellett besűrítjük.
A szirupot levesszük a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Elkeverjük a szó­dabikarbónát egy kevéske ecetben és a meleg sziruphoz adjuk. Beledol­gozzuk a lisztet is, majd hagyjuk állni szobahőmérsékleten 2-3 órát.

Habosra keverjük a vajat,és lassan hoz­zákeverjük a szobahőmérsékletű, karamellizált sűrített tejet, ízesítjük a finomra darált dióval, illetve a konyak­kal. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A tésztát 5-6 egyenlő részre osztjuk. Kinyújtjuk mindegyiket egyformára, 2-3 mm vastagra. A sütőlemezre sütőpapírt teszünk, ráhelyezzük a ki­nyújtott tésztát, 5-7 percig sütjük. Sütőpapírral együtt egy tálcára tesszük a tésztát, majd sorra megsütjük a töb­bi lapot. Mindegyik lap alákerüljön sü­tőpapír, és papírostul halmozzuk a kisült lapokat egymásra. Hagyjuk tel­jesen kihűlni.

A tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon rétegezzük, hogy a te­tejére krém kerüljön. Megszórjuk darált dióval, majd alaposan lefedjük frissen-tartó fóliával. Hagyjuk állni szo­bahőmérsékleten néhány órát, hűtő­ben 2-3 napig. Amikor kellően meg­puhult, nagyobb kockákra vágva tá­laljuk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: RECEPTEK
BUNDÁS ALMA
BUNDÁS ALMA

Az almákat meghámozom, a magházát kivájom. Megtöltöm lekvárral elkevert durvára vágott dióval. Az almák tetejét megszórom fahéjjal. A leveles tésztát 2-3 mm-ersre kinyújtom, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Lenmagos almás koszorú
Lenmagos almás koszorú

A száraz alapanyagokat és a fűszereket összekeverjük egy tálban. Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk és aprítógépben pépesre aprítjuk. A tojásokat az eritrittel és a kókuszzsírr...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zabpelyhes palacsinta
Zabpelyhes palacsinta

A fenti hozzávalókból palacsintatésztát keverek és olajozott sütőben kisütöm.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Isler--Fodor Judit
Isler--Fodor Judit

A hozzávalókat jól összedolgozzuk, késhát vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, világosra sütjük. Ha kihűlt , lekvárral összeragasztjuk, majd csokimázzal bevonjuk. Hagyjuk megszilár...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk