Tészta:
45 dkg liszt,
10 dkg puha vaj,
2-3 evőkanál akácméz,
20 dkg kristálycukor,
1 ek. szódabikarbóna,
7 mokkásk. ecet,
2 tojás
A krémhez:
5 dl cukrozott sűrített tej (ha cukrozatlan sűrített tejet veszünk, főzés előtt oldjunk fel 4 dl-ben 10 dkg cukrot),
35 dkg vaj,
8 dkg darált dió,
3 cl konyak (elhagyható)
A sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe öntjük, majd vízfürdőben 3 órán keresztül főzzük. Edénybe tesszük a mézet, a cukrot, 10 dkg vajat,a tojásokat, és gőz fölött állandó kevergetés mellett besűrítjük.
A szirupot levesszük a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Elkeverjük a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és a meleg sziruphoz adjuk. Beledolgozzuk a lisztet is, majd hagyjuk állni szobahőmérsékleten 2-3 órát.
Habosra keverjük a vajat,és lassan hozzákeverjük a szobahőmérsékletű, karamellizált sűrített tejet, ízesítjük a finomra darált dióval, illetve a konyakkal. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tésztát 5-6 egyenlő részre osztjuk. Kinyújtjuk mindegyiket egyformára, 2-3 mm vastagra. A sütőlemezre sütőpapírt teszünk, ráhelyezzük a kinyújtott tésztát, 5-7 percig sütjük. Sütőpapírral együtt egy tálcára tesszük a tésztát, majd sorra megsütjük a többi lapot. Mindegyik lap alákerüljön sütőpapír, és papírostul halmozzuk a kisült lapokat egymásra. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon rétegezzük, hogy a tetejére krém kerüljön. Megszórjuk darált dióval, majd alaposan lefedjük frissen-tartó fóliával. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten néhány órát, hűtőben 2-3 napig. Amikor kellően megpuhult, nagyobb kockákra vágva tálaljuk
Az almákat meghámozom, a magházát kivájom. Megtöltöm lekvárral elkevert durvára vágott dióval. Az almák tetejét megszórom fahéjjal. A leveles tésztát 2-3 mm-ersre kinyújtom, és...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA száraz alapanyagokat és a fűszereket összekeverjük egy tálban. Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk és aprítógépben pépesre aprítjuk. A tojásokat az eritrittel és a kókuszzsírr...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA fenti hozzávalókból palacsintatésztát keverek és olajozott sütőben kisütöm.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat jól összedolgozzuk, késhát vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, világosra sütjük. Ha kihűlt , lekvárral összeragasztjuk, majd csokimázzal bevonjuk. Hagyjuk megszilár...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű