A tésztához:
20 dkg puha margarin
1 csésze kristálycukor (2,5 dl)
2 és 1/2 csésze liszt
10-12 db mentalevél (vagy 1/2 teáskanál borsmenta kivonat)
1 tojás
2 teáskanál sütőpor
csipet só
60 g apróra vagdosott mentás csoki
2-3 csepp zöld ételfesték
A csokoládés díszítéshez:
100 g étcsokoládé (8 db-hoz elegendő)
40 g mentás csoki
2 evőkanál olaj
A cukormázhoz:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
ételfesték (de akár natúron hagyva is csinosak) :)
A puha vajat és a mentás porcukrot simára keverjük, félretesszük. A tojást egy kis tálkában elkeverjük a zöld ételfestékkel és a borsmenta kivonattal (aki azt használ). Külön tálban összekeverjük a lisztet, sütőport és sót. A mentás csokoládét késsel apró darabokra vágjuk (ami megmarad belőle – 40 g, azt eltesszük díszítéshez akár ). Keverjük, majd gyúrjuk egybe a hozzávalókat, amíg a tészta elválik az edény falától. Puha, de nem ragadós tésztát kapunk. A csokidarabokat is eldolgozzuk a tésztában, majd enyhén lisztezett felületen, kb. 3 mm vastagságúra nyújtva kiszúrjuk a kívánt alakzatokat. Nekem 36 db keksz készült ebből a mennyiségből. Amíg a sütő előmelegszik, tegyük a kekszeket hűvösre (akár a fagyóba is!). Előmelegített 170°C-os sütőben, 8-10 perc alatt kisütjük, vigyázva, hogy ne nagyon szárítsuk ki a kekszeket. Rácsra téve hűtjük, majd a nekünk tetsző módon díszítjük.
Én nem tudtam dönteni, ezért lett csokis és tojás-cukros-mázas is egyaránt. A keserű csokiba (70 %-os ) mártottak tetejét a megmaradt, felolvasztott mentás csokival díszítettem. A többiek ékeként, tojásfehérjébe apránként belekevert porcukros, ételfestékes máz került. A gyerekekkel nagyon jól mulattunk díszítésük közben, bízom benne, hogy nektek is szimpatikus kekszeket alkottunk és kipróbáljátok, mert nagyon finomak! Szép kis saját készítésű dobozkákba sorakoztatva igazán különleges ajándék válhat belőlük.
Nagy mentarajongó lévén, csokoládéval szerettem volna kombinálni a kekszbe öntött ötletem. Mivel nincs a kamrámban borsmenta kivonatom, ellenben menta növénykével bőséggel rendelkezem, ezért a kristálycukorba mentaleveleket tépkedve, porrá őröltem azt (ízlés szerinti mennyiségben), és már itt elvarázsolódtam az illatozó halványzöld színű porcukortól! ;)
Az egészet össze keverjük és forró olajban sütjük, majd vaníliás porcukorral hintjük.
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűEgy nagyobb lábosban felolvasztottam a zsírt, hozzáadtam a cukrot, a reszelt almát a levével együtt. A tojások sárgáit is belekevertem, fahéjjal ízesítettem. Hozzáadtam a süt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához valókat a tejföl kivételével összegyúrom. Utoljára annyi tejfölt teszek bele, hogy összeálljon! 1/3 részét félre teszem a hűtőbe. A tészta 2/3 részét zsírozott, liszt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű