7 tojás
7 evőkanál cukor
7 evőkanál finomliszt
a forma kikenéséhez:
Rama
margarin
liszt
piskótatekercs
A tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle tojásos masszát lazán egymásba forgatjuk, közben evőkanalanként a lisztet is hozzáadjuk. Fakanállal dolgozzunk, nehogy összetörjön a hab. Kivajazott, meglisztezett vagy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük, egyenletesen szétkenjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15-18 percig sütjük. A sütőből kivéve enyhén meglisztezzük a tetejét, deszkára borítjuk - ha van rajta papír, lehúzzuk róla -, és föltekerjük. Papírba vagy konyharuhába csomagoljuk, és megvárjuk, amíg kihűl. Utána a tésztát kihengergetjük, a simára kevert lekvárral megkenjük, végül újból föltekerjük. A tetejére porcukrot szitálunk, tálaláskor ujjnyi vastagra fölszeleteljük.
Piskóta tortalap
A tésztát ugyanúgy készítjük el, mint a piskótatekercsnél. Utána egy 23 centi átmérőjű, kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt formába töltjük. Fontos, hogy a közepéről a tortakarika széle felé habkártyával fölhúzzuk a masszát, csak így sül egyformán. Előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 155 °C) kb. 45 percig, illetve tűpróbáig sütjük.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk az összes többi anyagot, amitől a tésztánk szépen nyújtható állagú lesz. Kettéosztjuk a tésztánkat, majd a tepsink méretére nyújtjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű80 dkg krumplit sós vízben megfőzök, mikor készen van, krumplinyomóval átnyomom és hagyom kihűlni. Utána egy pici sót teszek bele és annyi lisztet, hogy ne legyen kemény a tészta,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alapanyagokból tésztát készítünk.annyi tejjel hogy össze álljon- Kisodorjuk, feldaraboljuk, és kifliket formázunk. Tepsibe tesszük, megsütjük. Vaníliás porcukorba forgatjuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat felolvasztjuk, majd a bolti rétestésztákat egyesével lekenjük vele. Ezután összekeverjük a töltelék hozzávalóit. Az első rétestésztába egy csíkban rakunk a kapros-túrós töl...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes