menu

Családireceptkönyv.hu

Gulyásleves


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



50 dkg marhalábszár-hús, (készíthetjük más húsrészekből is, például lapockából, bélszín széléből, hátszín széléből, a „lebernyeg”-ből (pacsni), az egyes húsrészeket (például combot) borító puha húslapból, tarjából)
8 dkg vöröshagyma,
nyáron 1 db zöldpaprika,
1 db paradicsom (télen 1 evőkanál lecsó),
1 evőkanál fűszerpaprika,
10 dkg leveszöldség (a sárgarépa kevesebb legyen, mint a petrezselyemgyökér, kis darabka zeller),
1 késhegynyi köménymag,
1 cikk fokhagyma,
1,5 dkg só,
10-12 szem bors,
7 dkg zsír vagy füstölt szalonna,
60 dkg burgonya.
Csipetkéhez 1 tojás, 10 dkg liszt, (vagy kész csipetke de ritkán kapható)

Elkészítés:


2 liter víz. ízletesebb lesz, ha 20-25 dkg összeaprított marhacsont levével öntjük fel. Sertéshúsból is készíthetjük, lábszárhúsból vagy lapockából. Igen ízletes a gulyás, ha
marha- és sertéshúst vegyesen használunk hozzá. Ilyenkor a sertéshúst 1/2 órával későbben adjuk a marhahúshoz.
A csontot leforrázzuk, hideg vízzel megmossuk és 2 liter hideg vízben főni tesszük, felforráskor kissé megsózzuk. Kb. 3-3,5 literes edényben felolvasztjuk a zsírt, vagy ha füstölt szalonna zsírjából készítjük, az apró egyenletes kockára vágott füstölt szalonnát állandó keveréssel kiolvasztjuk. Hozzátesszük a finomra vágott hagymát, kevergetve üvegesre, puhára pároljuk, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. A megmosott húst deszkán, éles késsel kis kockákra vágjuk. A húst elkeverjük a paprikás zsírban, hozzáadjuk a köménymagot, egész borsot és a péppé kapart fokhagymát. Visszatesszük a tűzhelyre, és középforró tűzön, állandó keveréssel jól átpirítjuk. Ekkor annyi forró vizet öntünk alá, hogy a húst a lé ne lepje el. (Kb. 1-1,6 dl-t.) Lefedve, lassú tűzön pároljuk, az elpárolgott vizet forróval pótoljuk. Kb. 3/4 órai párolás után megsózzuk a húst, hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott burgonyát. A zsírban jól átpároljuk, a leszűrt csontlével vagy vízzel felöntjük, felforraljuk. Ha szükséges, megízesítjük és belefőzzük az időközben meggyúrt csipetkét; amíg a csipetke átfő, a burgonya is megpuhul. Előmelegített vagy tűzálló tálban forrón tálaljuk.

Gulyásleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Citromos, tárkonyos raguleves
Citromos, tárkonyos raguleves

A megtisztított, felkockázott húst és a zöldséget megpárolom (kivéve a karfiolt), felengedem vízzel, megsózom. Ha felforrt, leveszem a lángot kisebbre, hogy szép lassan főjön. Bele...

Elkészítési idő: 120
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bogi
Sütőtökkrém leves
Sütőtökkrém leves

1. változat elkészítése: A sütőtököt tisztítsuk meg, daraboljuk fel nagyobb darabokra és 1,3 L vízben tegyük fel főni. Sózzuk, ízesítsük szerecsendióval. Mikor puhára főtt, botmix...

Elkészítési idő: gyors!
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kitti
Fokhagymakrémleves
Fokhagymakrémleves

◾️A fokhagymákat összezúzzuk és az olajon megpirítjuk (nagyon figyeljünk, mert hamar meg tud égni). ◾️Ezután hozzáadjuk a lisztet és lepirítjuk. ◾️Felöntjük az alaplével, fűsze...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csorba leves húsgombóccal
Csorba leves húsgombóccal

jól megmosott húst főni tesszük, lehabozzuk. A zöldséget, a hagymát apróra vágjuk és a léhez adjuk. Beleöntjük a paradicsomlevet és a tejfölt. Ha puhára főtt a hús és a zöldség s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk