50 dkg marhalábszár-hús, (készíthetjük más húsrészekből is, például lapockából, bélszín széléből, hátszín széléből, a „lebernyeg”-ből (pacsni), az egyes húsrészeket (például combot) borító puha húslapból, tarjából)
8 dkg vöröshagyma,
nyáron 1 db zöldpaprika,
1 db paradicsom (télen 1 evőkanál lecsó),
1 evőkanál fűszerpaprika,
10 dkg leveszöldség (a sárgarépa kevesebb legyen, mint a petrezselyemgyökér, kis darabka zeller),
1 késhegynyi köménymag,
1 cikk fokhagyma,
1,5 dkg só,
10-12 szem bors,
7 dkg zsír vagy füstölt szalonna,
60 dkg burgonya.
Csipetkéhez 1 tojás, 10 dkg liszt, (vagy kész csipetke de ritkán kapható)
2 liter víz. ízletesebb lesz, ha 20-25 dkg összeaprított marhacsont levével öntjük fel. Sertéshúsból is készíthetjük, lábszárhúsból vagy lapockából. Igen ízletes a gulyás, ha
marha- és sertéshúst vegyesen használunk hozzá. Ilyenkor a sertéshúst 1/2 órával későbben adjuk a marhahúshoz.
A csontot leforrázzuk, hideg vízzel megmossuk és 2 liter hideg vízben főni tesszük, felforráskor kissé megsózzuk. Kb. 3-3,5 literes edényben felolvasztjuk a zsírt, vagy ha füstölt szalonna zsírjából készítjük, az apró egyenletes kockára vágott füstölt szalonnát állandó keveréssel kiolvasztjuk. Hozzátesszük a finomra vágott hagymát, kevergetve üvegesre, puhára pároljuk, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. A megmosott húst deszkán, éles késsel kis kockákra vágjuk. A húst elkeverjük a paprikás zsírban, hozzáadjuk a köménymagot, egész borsot és a péppé kapart fokhagymát. Visszatesszük a tűzhelyre, és középforró tűzön, állandó keveréssel jól átpirítjuk. Ekkor annyi forró vizet öntünk alá, hogy a húst a lé ne lepje el. (Kb. 1-1,6 dl-t.) Lefedve, lassú tűzön pároljuk, az elpárolgott vizet forróval pótoljuk. Kb. 3/4 órai párolás után megsózzuk a húst, hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott burgonyát. A zsírban jól átpároljuk, a leszűrt csontlével vagy vízzel felöntjük, felforraljuk. Ha szükséges, megízesítjük és belefőzzük az időközben meggyúrt csipetkét; amíg a csipetke átfő, a burgonya is megpuhul. Előmelegített vagy tűzálló tálban forrón tálaljuk.
A felhevített olajon aranyszínűre sütjük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a köménymagot, kicsivel később meghintjük kevés liszttel, beletesszük a reszelt fokhagymát, és át...
Elkészítési idő: 15 percFél csésze hajdinát megmosunk és szárazon a lábasban néha megkeverve megpirítjuk (ha már illatos, akkor jó). Ezután 1 ekanál olajat (hidegen préselt - pl. olivaolaj) vagy...
Elkészítési idő: 1 óraElkészítése: A hagymát megtisztítjuk és olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott sonkát is, majd felöntjük vízzel. A burgonyát felkockázzuk, a répát lereszeljük és belekev...
Elkészítési idő: