400 g csirkemell filé
1 db sárgarépa (nyers, nagyobb)
1 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb)
70 g zellergumó (nyers)
50 g vaj
1 közepes fej vöröshagyma
3 nagy csipet tárkony (friss, vagy szárított)
só
fehérbors (őrölt)
1500 ml alaplé - zöldség
150 ml tejföl (20%-os)
200 g zöldborsó
0.5 db citrom leve
45 g búzaliszt (BL55)
1 evőkanál mustár
csirkemelleket, és a répákat, zellert felkockázzuk.
A vajat felolvasztjuk egy lábasban, és a zöldségeket megpirítjuk rajta.
Vöröshagymát aprítunk.
A hagymát rádobjuk, és a felcsíkozott húsokat is. Sózzuk, őrölt fehérborssal ízesítjük. Tárkonyt adunk hozzá, majd alaplével felöntjük.
Mikor a zöldségek már majdnem puhára főttek, hozzáadjuk a zöldborsót is.
Liszttel simára keverjük a tejfölt egy habverővel. Azaz habarást készítünk. Kis adagokban evőkanállal hozzákeverünk a tejfölhöz a forró léből. Ez a hőkiegyenlítés, majd a tejfölös, kihígított habarást vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a leveshez keverjük.
Mustár kerül a levesbe. A tejszínt beleöntünk, majd elzárjuk a tűzhelyet.
A májgombóc leves elkészítéséhez az alaplé hozzávalóit megtisztítjuk, kissé összevágjuk, fazékba töltjük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és legalább 1 óra 20 percen keresz...
Elkészítési idő: 110 perc Nehézség: KönnyűA hús átmossuk és felkockázzuk, kicsit hagyjuk lecsöpögni. Minden zöldséget alaposan megtisztítunk, a sárgarépát és a petrezselymet felkarikázzuk, a krumplit, a karalábét felkocká...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy lábasban kevés olívaolajon alacsony lángon kezdjük el párolni a felkarikázott újhagymát (vagy felaprított vöröshagymát). Amikor már üveges, adjuk hozzá a meghámozott és felkock...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűElkészítés: Olajon megfuttatom a zöldségeket, hagymát, zöldbabot, majd megszórom kevés liszttel, kevés őrölt paprikával és felöntöm vízzel. Ízesítem sóval, petrezselyemzölddel. Ha...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű