Kb. 1,50-1,70 kg-os tyúk vagy kakas,
10 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyemgyökér,
5 dkg zeller,
5 dkg karalábé,
20 dkg kifejtett,
zsenge zöldborsó, (télen 10 dkg zsenge konzervborsó),
30 dkg rózsáira szedett karfiol (tavasszal 10-15 dkg tisztított spárgát használunk a karfiol helyett),
1 ek só.
10-12 szem egész bors,
2 dkg hagyma,
1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
3 dkg zsír,
2-2,5 liter víz.
A megtisztított tyúkot kívülről, dörzsöléssel jól megmossuk, a belsejét is gondosan kimossuk. Többször váltott vízben áztatjuk 8-10 percig. Leöblítjük, a vizet kicsurgatjuk belőle és ízekre daraboljuk. Levágjuk a két szárnyat, a két combot (ha az állat nagy, az ízületnél a combot is kettőbe vágjuk). A mellrészét, az állat nagyságától függően kettőbe vagy háromba daraboljuk. A hátrészt is három részbe vágjuk. Ilyen módon 10-12 darab húst kapunk, továbbá a két lábat, a nyakat (szintén feldaraboljuk), a zúzát és a májat. A szárny két végét a szárnycomb mögé hajlítjuk. Az ízekre vágott tyúkot, a máj kivételével körülbelül 2,5 liter hideg vízzel főni tesszük. Amint felforrt, megsózzuk, beletesszük a tiszta gézbe kötött szemes borsot és a megtisztított, egészben hagyott hagymát. A keletkező habot nem szedjük le. A felforrt levest egyenletesen, lassan forraljuk. A felvágott zöldséget a megolvasztott zsírban fél deci forró víz hozzáadásával, tűzön addig kevergetjük, amíg a zsír szép sárga lesz, de a zöldség nem pirul. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a zsírban áthevített zöldséget, zöldborsót, és a kelvirágot; felforraljuk, hozzáadjuk a paradicsomlevet (nyáron 1 db hámozott, felszeletelt paradicsomot és 1-2 szelet zöldpaprikát). A majdnem teljesen megfőtt levesbe beletesszük a májat is. Egy kevés levesben külön kifőzzük a finommetéltet.
Tálalás előtt a kis fűszerzsákot eltávolítjuk. A főtt húshoz ecetes tormát, torma-, gyümölcs- vagy paradicsommártást adunk
cérna metéltet v csiga tésztát külön főzni vegetás vízben.
Hideg vízben feltenni a húst főni lassú tűzön akkor nem lesz zavaros a leves.
lehet bele tenni télen borsó helyett pár szem kelbimbót. kelkáposzta darabot.
Vegyünk elő egy nagy edényt, öntsünk bele kevés olajat, majd a kockára vágott répákat és hagymát közepes lángon kezdjük el dinsztelni. Két perc elteltével adjuk hozzá a reszelt fok...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHouby namočíme asi na 20 minut do vody. Zeleninu očistíme, oloupeme, nakrájíme na kostičky, brambory na větší kostky. Společně s houbami, bobkovým listem, pepřem, solí, novým kořen...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket megmossuk és meghámozzuk, majd mindegyik felkockázzuk. Az olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a többi zöldséget is, és összepirítjuk. Felöntj 2 liter ví...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KözepesA petrezselmyet az olajon megdinsztelem, megszórom pirospaprikával és borssal, felöntöm vízzel, majd beledobom a leveskockát, a hagymát és a fokhagymát egészben. A kenőmájasból a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű