60 dkg liszt,
25 dkg margarin/15 dkg zsír,
1 tojás,
1 élesztő,
kb. 2 dl tej,
pici só,
kis marék kristálycukor.
A lekenéshez 1 tojás
Töltelék:
50 dkg meggy
ízlés szerint kristálycukor
fél cs. vaníliás cukor
őrölt fahéj
A tejbe tenni pici sót, pici cukrot, elkavarni, belemorzsolni az élesztőt.
A lisztet tálba szitálni, ebbe tenni szintén pici sót, a kis marék kristálycukrot és a margarinnal/zsírral jól elmorzsolni. Közepébe mélyedést készíteni, beleütni a tojást, ráönteni a felfutott élesztőt, összegyúrni. Közepes lágy tésztát kell kapnunk, ha kemény, pici tejet még hozzáadni. Két gombócot formálni, lisztezett felületre tenni, konyharuhával letakarni. Kb. 30 percig keleszteni.
Ha megkelt, kinyújtani, tepsibe tenni, darált dióval vagy grízzel megszórni (ez felveszi a gyümölcs nedvességét), rászórni a meggyet, újra darált dió vagy gríz, rátenni a másik kinyújtott tésztát. Villával megszurkálni, majd tojásos tejjel lekenni. 150 C előmelegített sütőbe tenni. Tűpróbáig sütni.
A meggyet cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal összekeverni (esetleg pici rumaroma is mehet bele).
Ugyanezt a tésztát lehet cseresznyével, meggyel, túróval is tölteni
A hozzávalókból meggyúrjuk a tésztát s elosztjuk nagyobb és kisseb részre. Nagyobbik tésztát kivajazott, lisztezett 37x27 cm tepsibe egyenletesen bele tapogatjuk s mehet rá a tölte...
Elkészítési idő: 1/2 ó Nehézség: KönnyűTészta: Összegyúrjuk a hozzávalókat, megfelezzük, majd két lapot nyújtunk belőle. A tepsiben villával mindegyiket megszurkáljuk. Töltelék: A tejjel jól kikeverjük a tojássárg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz ostyalapokat pogácsaszaggatóval formáztam. A tojásfehérjét gőz fölött kemény habbá vertem, apránként adtam hozzá a cukrot, majd végén a vanília aromát. Kanállal halmokat form...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások fehérjéből kemény habot verünk. A tojások sárgáját elkeverjük a mézzel, majd hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport. Ha már egységes a massza, akkor óvatosan e...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű