Családireceptkönyv.hu

Kovászos szendvicskenyér (Ciabatta)


Írta:

Elk. idő: 6-7 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


500 g liszt (250 g BL55 és 250 g rétesliszt keveréke)
250 g aktív kovász ( 70% hidratáltságú: 50-80g kovászt elkeverni 140 g vízzel és 200 g liszttel, 8 órát érlelni szobahőmérsékleten)
350 ml langyos, pihentetett víz (min. fél órával korábban kitöltött víz)
2 teáskanál tengeri só (14 g)
2 evőkanálnyi olvasztott sertészsír

Elkészítés:


A kimért vizet és a szitált liszteket a kelesztő tálba teszem és jól ekeverem, majd letakarva pihentetem legalább 60 percen keresztül. (Autolízis.) Az 1 óra elteltével hozzáadom a tésztához a kimért kovászt, és ezzel is dagasztom addig, ameddig már homogén a ragacsos massza, hagyom pihenni kb.15 percet. Ezután adom hozzá a sót, jól eldolgozom, majd apránként hozzáadom a zsírt is, hogy felvegye a tészta.
Amikor a dagasztás kész van, 2-3 evőkanálnyi olajat öntök a tálba, a tálat lefedem, és szobahőmérsékleten 1 órán át pihentetem.
Következő teendő a hajtogatás, hogy levegősebb legyen a tészta. A tálban lévő tésztát a szélénél megfogom és a szélét a tészta közepére hajtom, majd elforgatom 90 fokkal a tálat és megismétlem ezt a mozdulatot, összesen 4-szer hajtom meg így. Újabb 1 órát pihentetem. Majd még egy óra elteltével újra hajtogatom, majd újabb óra után még egy hajtogatás - közben szobahőmérsékleten pihen a tészta. Ezután fél óra múlva begyújtom a sütőt, az aljára vékony tepsibe 1 liter vizet teszek és bemelegítem 250 C fokra (alsó-felső sütés), addig megformázom a tésztát (felgöngyölöm jól belisztezett sütőpapíron, vigyázva, hogy a levegőt ne nyomjam ki belőle), majd tepsibe helyezem. Ha bemelegedett a sütő középre tolom a tepsit és elkezdem sütni. 15 percig 250 Fokon, majd10 percig 230 fokon, majd15 percig 200 fokon, ezután az elején vízzel töltött tepsit a sütő tetejébe helyezem, majd így sütöm tovább még 10-15 percig.

Trükkök, tippek, praktikák:


Nagyon finom lyukacsos szerkezetű, puha, vékony héjú lesz az elkészült kenyér.
Az elkészült kenyér kb. 1 kg.

Kovászos szendvicskenyér (Ciabatta)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Fehér kovászos kenyér 2017.12.06-07.
Fehér kovászos kenyér 2017.12.06-07.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Alíz
Öregtészta
Öregtészta

Gépben 20 percig dagasztom. Keményebb tésztát készítek, amit egy fedeles tálban hagyok a konyhapulton. 4-5 óra múlva betesszük a hűtőbe14-16 órára. Ezalatt túlkel, összeesik. Másna...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Ildikó
DW roszos cipó
DW roszos cipó

Bedagaszt 15 perc pihentetés átgyúr 15 perc pihentetés felgömbölyít 10 perc pihentetés felgömbölyít,lisztbe forgat Kelesztés 30 perc èls kèssel megvág Sütés előmeleg...

Elkészítési idő: 140 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
SAJTOS STANGLI *
SAJTOS STANGLI *

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót, és jól összekeverjük. Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 1,5 dl langyos, de nem forró tejben, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk