menu

Családireceptkönyv.hu

Kovászos szendvicskenyér (Ciabatta)


Írta:

Elk. idő: 6-7 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


500 g liszt (250 g BL55 és 250 g rétesliszt keveréke)
250 g aktív kovász ( 70% hidratáltságú: 50-80g kovászt elkeverni 140 g vízzel és 200 g liszttel, 8 órát érlelni szobahőmérsékleten)
350 ml langyos, pihentetett víz (min. fél órával korábban kitöltött víz)
2 teáskanál tengeri só (14 g)
2 evőkanálnyi olvasztott sertészsír

Elkészítés:


A kimért vizet és a szitált liszteket a kelesztő tálba teszem és jól ekeverem, majd letakarva pihentetem legalább 60 percen keresztül. (Autolízis.) Az 1 óra elteltével hozzáadom a tésztához a kimért kovászt, és ezzel is dagasztom addig, ameddig már homogén a ragacsos massza, hagyom pihenni kb.15 percet. Ezután adom hozzá a sót, jól eldolgozom, majd apránként hozzáadom a zsírt is, hogy felvegye a tészta.
Amikor a dagasztás kész van, 2-3 evőkanálnyi olajat öntök a tálba, a tálat lefedem, és szobahőmérsékleten 1 órán át pihentetem.
Következő teendő a hajtogatás, hogy levegősebb legyen a tészta. A tálban lévő tésztát a szélénél megfogom és a szélét a tészta közepére hajtom, majd elforgatom 90 fokkal a tálat és megismétlem ezt a mozdulatot, összesen 4-szer hajtom meg így. Újabb 1 órát pihentetem. Majd még egy óra elteltével újra hajtogatom, majd újabb óra után még egy hajtogatás - közben szobahőmérsékleten pihen a tészta. Ezután fél óra múlva begyújtom a sütőt, az aljára vékony tepsibe 1 liter vizet teszek és bemelegítem 250 C fokra (alsó-felső sütés), addig megformázom a tésztát (felgöngyölöm jól belisztezett sütőpapíron, vigyázva, hogy a levegőt ne nyomjam ki belőle), majd tepsibe helyezem. Ha bemelegedett a sütő középre tolom a tepsit és elkezdem sütni. 15 percig 250 Fokon, majd10 percig 230 fokon, majd15 percig 200 fokon, ezután az elején vízzel töltött tepsit a sütő tetejébe helyezem, majd így sütöm tovább még 10-15 percig.

Trükkök, tippek, praktikák:


Nagyon finom lyukacsos szerkezetű, puha, vékony héjú lesz az elkészült kenyér.
Az elkészült kenyér kb. 1 kg.

Kovászos szendvicskenyér (Ciabatta)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nikolett
Burgonyás kenyér
Burgonyás kenyér

A liszteket a munkaasztalra szitálom és elkeverem a sóval (külön-külön). Ami a teljes kiőrlésűből fent marad, azt is beleöntöm, és egy mélyedést formálok a közepén. A...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Fokhagymás-olívás-aszalt paris tönköly ciabatta
Fokhagymás-olívás-aszalt paris tönköly ciabatta

Összekeverjük a liszteket a sóval, mélyedést készítünk a közepére. A langyos vízben feloldjuk a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt benne. az 1 ek. olívaolajjal nagyjából elkeverjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar KUTYULÓS KENYÉR
KUTYULÓS KENYÉR

》Egy műanyag, vagy kerámia tálba beleteszem a lisztet, élesztőt és a sót. ( itt vigyázok, hogy ne érjenek egymáshoz) 》Beleöntöm a vizet is és egy fakanállal összekeverem, kicsit...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Dinkelbrot mit Sonnenblumenkernen – vegan
Dinkelbrot mit Sonnenblumenkernen – vegan

1. Schritt Den Backofen auf 40 °C vorheizen. 2. Schritt Beide Mehle, Sonnenblumenkerne, die vermahlenen Gewürze und Salz in einer grossen Schüssel vermengen. Mit der Faust in...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk