500 g liszt (250 g BL55 és 250 g rétesliszt keveréke)
250 g aktív kovász ( 70% hidratáltságú: 50-80g kovászt elkeverni 140 g vízzel és 200 g liszttel, 8 órát érlelni szobahőmérsékleten)
350 ml langyos, pihentetett víz (min. fél órával korábban kitöltött víz)
2 teáskanál tengeri só (14 g)
2 evőkanálnyi olvasztott sertészsír
A kimért vizet és a szitált liszteket a kelesztő tálba teszem és jól ekeverem, majd letakarva pihentetem legalább 60 percen keresztül. (Autolízis.) Az 1 óra elteltével hozzáadom a tésztához a kimért kovászt, és ezzel is dagasztom addig, ameddig már homogén a ragacsos massza, hagyom pihenni kb.15 percet. Ezután adom hozzá a sót, jól eldolgozom, majd apránként hozzáadom a zsírt is, hogy felvegye a tészta.
Amikor a dagasztás kész van, 2-3 evőkanálnyi olajat öntök a tálba, a tálat lefedem, és szobahőmérsékleten 1 órán át pihentetem.
Következő teendő a hajtogatás, hogy levegősebb legyen a tészta. A tálban lévő tésztát a szélénél megfogom és a szélét a tészta közepére hajtom, majd elforgatom 90 fokkal a tálat és megismétlem ezt a mozdulatot, összesen 4-szer hajtom meg így. Újabb 1 órát pihentetem. Majd még egy óra elteltével újra hajtogatom, majd újabb óra után még egy hajtogatás - közben szobahőmérsékleten pihen a tészta. Ezután fél óra múlva begyújtom a sütőt, az aljára vékony tepsibe 1 liter vizet teszek és bemelegítem 250 C fokra (alsó-felső sütés), addig megformázom a tésztát (felgöngyölöm jól belisztezett sütőpapíron, vigyázva, hogy a levegőt ne nyomjam ki belőle), majd tepsibe helyezem. Ha bemelegedett a sütő középre tolom a tepsit és elkezdem sütni. 15 percig 250 Fokon, majd10 percig 230 fokon, majd15 percig 200 fokon, ezután az elején vízzel töltött tepsit a sütő tetejébe helyezem, majd így sütöm tovább még 10-15 percig.
Nagyon finom lyukacsos szerkezetű, puha, vékony héjú lesz az elkészült kenyér.
Az elkészült kenyér kb. 1 kg.
Gépben 20 percig dagasztom. Keményebb tésztát készítek, amit egy fedeles tálban hagyok a konyhapulton. 4-5 óra múlva betesszük a hűtőbe14-16 órára. Ezalatt túlkel, összeesik. Másna...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézBedagaszt 15 perc pihentetés átgyúr 15 perc pihentetés felgömbölyít 10 perc pihentetés felgömbölyít,lisztbe forgat Kelesztés 30 perc èls kèssel megvág Sütés előmeleg...
Elkészítési idő: 140 perc Nehézség: KözepesA lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót, és jól összekeverjük. Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 1,5 dl langyos, de nem forró tejben, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű