menu

Családireceptkönyv.hu

Pávaszem süti


Írta:

Elk. idő: 75perc
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


6 tojássárgája
3 tojásfehérje
12 dkg porcukor
4 dkg cukrozatlan kakaópor
1 púpozott evőkanál liszt
fél mokkáskanál sütőpor
csipet só
A krémhez:
1 tojás
3 evőkanál vaníliás pudingpor (vagy liszt)
3 dl tej
22 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
A mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
1 kiskanál naprafogó Vénusz olaj

Elkészítés:


Kiszabom a sütőpapírokat, az egyiket a tepsi aljára fektetem, a másikra tűvel kicsi lyukakat szúrok szerteszét (mint mikor villával meg kell szurkálni a sütemény tetejét – csak most a papírt kell).

A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverem. A fehérjéket a csipet sóval kemény habbá verem. A sárgájába apránként belekeverem a lisztet, a tojásfehérjét, a kakaót és a sütőport. A masszát szépen eloszlatom a tepsiben az ép sütőpapíron. 180 fokon sütöm 10-15 percig, mielőtt kivenném, tűpróbával ellenőrzöm, megsült-e a piskóta.

Mikor kész, kiveszem, és csak pár percet adok neki hűlni, hogy a kezem kibírja. Aztán előveszem a konyharuhát, megfröcskölöm hideg vízzel. Arra teszem a lyuggatott sütőpapírt, majd erre ráborítom a piskótát anélkül, hogy a sürőpapírt lefejteném róla. Így van négy rétegem: alul a konyharuha, rajta lyuggatott sütőpapír, azon a piskóta, azon egy másik sütőpapír. Most megfogom a négy réteg hozzám közelebb eső felét, és szorosan feltekerem, majd a konyharuha széleit aláhajtom, hagyom pihenni, kihűlni. Nagyon bonyolultnak hangzik, de nem az! Olvasni nehezebb, mint csinálni!

A krémhez a pudingport összekeverem a tejjel, majd alaposan belekeverem a tojást, és alacsony lángon jó keményre felfőzöm. Amikor bugyog, akkor is kevergetem még 1 percig a tűzön, majd leveszem, de még mindig kevergetem 2 percig. Félreteszem hűlni, de közben is néha megkeverem. Kikeverem a vajat a porcukorral, majd ha kihűlt a pudingos krém, összekeverem a kettőt. Nem nagyon akar majd elegyedni – én a legjobb eredményt a botmixer aprító fejével szoktam elérni – és így a konyha sem lesz tele krémmel. :)

Ha ezzel megvagyok, kétfelé veszem a krémet. Az egyik felébe belekeverek 1 csomag vaníliás cukrot, a másikba a kakaót.

Ezután óvatosan kibontom a kihűlt tésztát. Mivel kevesebb benne a fehérje, mint a sárgája, szépen ki lehet göngyölni. Rákenem a kakaós krémet. Ez idáig nem nehéz. A nehéz most jön: a vaníliás krémet a kakaós krém tetejére kell kenni, mégpedig úgy, hogy a két krém ne keveredjen össze. Na ez türelemmunka! De ne aggódjunk, ha véletlen kicsit össze is mosódik a kettő: az ízén nem fog változtatni. Ezután feltekerem olyan szorosan, ahogy a tészta engedi.

Vízgőzön megolvasztok 10 dkg étcsokoládét, teszek bele 1 kiskanál olajat, elkeverem, és ezzel a mázzal vonom be a süteményt.

Pávaszem süti

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kókuszos Turogolyo
Kókuszos Turogolyo

A túrót egy villával szétnyomkodjuk, majd beletesszük a porcukrot és a vaníliás cukrot, jól összekeverjük és kb. 10 percig állni hagyjuk. (Kevés levet fog ereszteni) Utána hozzá...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Márti
Klasszikus máglyarakás szilvalekváros
Klasszikus máglyarakás szilvalekváros

Felkarikázzuk a kifliket, és meglocsoljuk a hat deci tejjel, ha lehet, zsíros tejet vásároljunk, sokkal finomabb lesz vele. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cu...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Vaníliás rizskoch (Sóbors)
Vaníliás rizskoch (Sóbors)

A rizst másfélszeres mennyiségű forró vízben tegyük fel főni. Amikor magába szívta a vizet, öntsük fel két és félszeres mennyiségű forró tejjel, sózzuk, alacsony láng felett főzzük...

Elkészítési idő: 30+40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sacko
Fehércsokoládé puding áfonyával és mandulával
Fehércsokoládé puding áfonyával és mandulával

Kevés tejjel a pudingport és a cukrot simára keverjük. A maradék tejet a tejszínnel felforraljuk, levesszük a tűzről, és hozzáöntjük a csomómentesen elkevert pudingport. Folytonos...

Elkészítési idő: fél óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk