Családireceptkönyv.hu

Pávaszem süti


Írta:

Elk. idő: 75perc
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


6 tojássárgája
3 tojásfehérje
12 dkg porcukor
4 dkg cukrozatlan kakaópor
1 púpozott evőkanál liszt
fél mokkáskanál sütőpor
csipet só
A krémhez:
1 tojás
3 evőkanál vaníliás pudingpor (vagy liszt)
3 dl tej
22 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
A mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
1 kiskanál naprafogó Vénusz olaj

Elkészítés:


Kiszabom a sütőpapírokat, az egyiket a tepsi aljára fektetem, a másikra tűvel kicsi lyukakat szúrok szerteszét (mint mikor villával meg kell szurkálni a sütemény tetejét – csak most a papírt kell).

A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverem. A fehérjéket a csipet sóval kemény habbá verem. A sárgájába apránként belekeverem a lisztet, a tojásfehérjét, a kakaót és a sütőport. A masszát szépen eloszlatom a tepsiben az ép sütőpapíron. 180 fokon sütöm 10-15 percig, mielőtt kivenném, tűpróbával ellenőrzöm, megsült-e a piskóta.

Mikor kész, kiveszem, és csak pár percet adok neki hűlni, hogy a kezem kibírja. Aztán előveszem a konyharuhát, megfröcskölöm hideg vízzel. Arra teszem a lyuggatott sütőpapírt, majd erre ráborítom a piskótát anélkül, hogy a sürőpapírt lefejteném róla. Így van négy rétegem: alul a konyharuha, rajta lyuggatott sütőpapír, azon a piskóta, azon egy másik sütőpapír. Most megfogom a négy réteg hozzám közelebb eső felét, és szorosan feltekerem, majd a konyharuha széleit aláhajtom, hagyom pihenni, kihűlni. Nagyon bonyolultnak hangzik, de nem az! Olvasni nehezebb, mint csinálni!

A krémhez a pudingport összekeverem a tejjel, majd alaposan belekeverem a tojást, és alacsony lángon jó keményre felfőzöm. Amikor bugyog, akkor is kevergetem még 1 percig a tűzön, majd leveszem, de még mindig kevergetem 2 percig. Félreteszem hűlni, de közben is néha megkeverem. Kikeverem a vajat a porcukorral, majd ha kihűlt a pudingos krém, összekeverem a kettőt. Nem nagyon akar majd elegyedni – én a legjobb eredményt a botmixer aprító fejével szoktam elérni – és így a konyha sem lesz tele krémmel. :)

Ha ezzel megvagyok, kétfelé veszem a krémet. Az egyik felébe belekeverek 1 csomag vaníliás cukrot, a másikba a kakaót.

Ezután óvatosan kibontom a kihűlt tésztát. Mivel kevesebb benne a fehérje, mint a sárgája, szépen ki lehet göngyölni. Rákenem a kakaós krémet. Ez idáig nem nehéz. A nehéz most jön: a vaníliás krémet a kakaós krém tetejére kell kenni, mégpedig úgy, hogy a két krém ne keveredjen össze. Na ez türelemmunka! De ne aggódjunk, ha véletlen kicsit össze is mosódik a kettő: az ízén nem fog változtatni. Ezután feltekerem olyan szorosan, ahogy a tészta engedi.

Vízgőzön megolvasztok 10 dkg étcsokoládét, teszek bele 1 kiskanál olajat, elkeverem, és ezzel a mázzal vonom be a süteményt.

Pávaszem süti

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Pudingos meggyes rácsos párna - diétás
Pudingos meggyes rácsos párna - diétás

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és szénhidrátcsökkentett liszttel megszórt felületen 0,5 cm vékonyra kinyújtjuk. A tésztalapokat 20 egyforma méretű téglalapra vágjuk.. Elkészít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kevert tészta, gyümölccsel
Kevert tészta, gyümölccsel

Sárgájákat kikeverjük a cukorral, hozzákeverjük a vajat és a vaníliát. Hozzáöntjük a lisztet és a sütőport. Beleforgatjuk óvatosan a csipet sóval kemény habbá vert tojás fehér...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
KEKSZES ALMÁS KRÉMES (tortaformában)
KEKSZES ALMÁS KRÉMES (tortaformában)

Az almákat megmosom, meghámozom és lereszelem, majd 3 evőkanál kristálycukorral addig főzöm, amíg elfő a leve, majd a végén hozzákeverem a pudingport és azzal is még azzal is megfo...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kozáksapka
Kozáksapka

A tojás sárgáját a porcukorral, kakaóval, meleg vízzel és a szalalkálival jól kikavarjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és végül kézi habverővel elkavarjuk a tojások kemény habját....

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk