6-8 kifli (400 g) de akár kalácsból is készülhet, 5 tojás sárgája, 2 ek (nád)cukor, 600 ml tej, 50 g vaj
diós réteg: 170 g dió, 2 csapott ek (nád)cukor
almás réteg: 4 alma (1 kg), 60 g vaj, 1 ek (nád) cukor
tojáshab: 5 tojás fehérje, 200 g (nád- vagy nyírfa) cukor, 3 ek baracklekvár
1. A diót száraz serpenyőben megpirítom, hagyom kihűlni majd aprítógépben darálom.
2. Hozzákeverem a cukrot.
3. Az almákat meghámozom, vékony szeletekre vágom majd a vajjal és cukorral egy serpenyőben kissé átsütöm. Én két részletben csináltam, ugyanis ennyi alma nem fért el a serpenyőmben. Ha az alma nagyon savanyú, akkor kellhet bele több cukor, bár én az édes tojáshab réteg miatt nem tennék bele több cukrot.
4. A kifliket karikákra vágom.
5. A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, hozzáadom az olvasztott vajat és a meleg tejet.
6. A kifliket beleáztatom. Kalácsból is készíthető, akkor viszont minimalizáljuk a többi cukrot.
7. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
8. A tortaforma alját sütőpapírral bélelem, szórok bele egy evőkanálnyi zsemlemorzsát.
9. Belekanalazom a kiflis massza felét, nem nyomkodom nagyon bele, mert akkor száraz lesz, csak óvatosan elegyengetem.
10. Megszórom a dió felével aztán az alma felét is elhelyezem rá.
11. Jöhet a maradék kifli, dió és végül az alma.
12. Nagyjából 30-40 perc alatt átsütöm a tortát.
13. Elkészítem a tojáshabot. A cukorból és tojásfehérjékből kemény habot verek, hozzáadom a lekvárt is.
14. A tortára kanalazom, elsimítom majd megy vissza a sütőbe további 15-20 percre. Fontos, hogy a hab is átsüljön, ha netán gyorsan pirulna, akkor érdemes lentebb venni a hőmérsékletet. Az a tapasztalatom, hogy nyírfacukorból sokkal tartósabb habot lehet varázsolni, de az sose lesz ropogós.
15. Langyosan, hidegen szépen szeletelhető.
A piskótaalaphoz a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A lisztet a kakaóval és a sütőporral elkeverjük, majd kanalanként a cukros tojásokhoz adjuk. (Ha nagyon sűrű le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés A gesztenyét, kekszet, cukrot, rumot a tejjel összedolgozzuk és egy kapcsos tortaforma (26 cm-es) aljába nyomkodjuk. A pudingokat a cukorral, tejben sűrűre főzzük....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, sütõport, sót, vaníliát és a tojás sárgáját,végül beleszitáljuk a kakaót és gyorsan összedolgozzuk. Kétfelé vesszük (az...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűAz egész tojásokat keverjük jó habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a kakaót is. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a kakaó...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű