6-8 kifli (400 g) de akár kalácsból is készülhet, 5 tojás sárgája, 2 ek (nád)cukor, 600 ml tej, 50 g vaj
diós réteg: 170 g dió, 2 csapott ek (nád)cukor
almás réteg: 4 alma (1 kg), 60 g vaj, 1 ek (nád) cukor
tojáshab: 5 tojás fehérje, 200 g (nád- vagy nyírfa) cukor, 3 ek baracklekvár
1. A diót száraz serpenyőben megpirítom, hagyom kihűlni majd aprítógépben darálom.
2. Hozzákeverem a cukrot.
3. Az almákat meghámozom, vékony szeletekre vágom majd a vajjal és cukorral egy serpenyőben kissé átsütöm. Én két részletben csináltam, ugyanis ennyi alma nem fért el a serpenyőmben. Ha az alma nagyon savanyú, akkor kellhet bele több cukor, bár én az édes tojáshab réteg miatt nem tennék bele több cukrot.
4. A kifliket karikákra vágom.
5. A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, hozzáadom az olvasztott vajat és a meleg tejet.
6. A kifliket beleáztatom. Kalácsból is készíthető, akkor viszont minimalizáljuk a többi cukrot.
7. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
8. A tortaforma alját sütőpapírral bélelem, szórok bele egy evőkanálnyi zsemlemorzsát.
9. Belekanalazom a kiflis massza felét, nem nyomkodom nagyon bele, mert akkor száraz lesz, csak óvatosan elegyengetem.
10. Megszórom a dió felével aztán az alma felét is elhelyezem rá.
11. Jöhet a maradék kifli, dió és végül az alma.
12. Nagyjából 30-40 perc alatt átsütöm a tortát.
13. Elkészítem a tojáshabot. A cukorból és tojásfehérjékből kemény habot verek, hozzáadom a lekvárt is.
14. A tortára kanalazom, elsimítom majd megy vissza a sütőbe további 15-20 percre. Fontos, hogy a hab is átsüljön, ha netán gyorsan pirulna, akkor érdemes lentebb venni a hőmérsékletet. Az a tapasztalatom, hogy nyírfacukorból sokkal tartósabb habot lehet varázsolni, de az sose lesz ropogós.
15. Langyosan, hidegen szépen szeletelhető.
A tésztához a tojássárgáját a cukor felével és az olvasztott vajjal habosra keverjük, a fehérjét a maradék cukorral és vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A habot hozzáadjuk a t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a zsírt vagy vajat és kezdjük el összemorzsolni. Amikor mikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a tojássárgáját a cukorral és a vízzel habverő segítségével felhabosítjuk, majd lassan hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Eldolgozzuk benne a kakaóport, valam...
Elkészítési idő: 60 perc + hűtés Nehézség: KönnyűA csokoládékrémhez a csokoládét a tejszínbe tördeljük, és lassú tűzön felolvasztjuk. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, kihűtjük, majd legalább egy órára a hűtőszekrénybe tesszü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű