35 dkg liszt, 1 tk só, 1 kisebb tojás, 1,5 dl natúr joghurt, 3 ek olaj, 0,7 dl langyos víz, ½ tk cukor, 2 dkg élesztő
töltelékhez: 8 nagyobb v. 12 kisebb virsli, ketchup/mustár, sült hagyma, bacon szeletek
tetejére: 1 kisebb tojás megkenni, szezámmag /2-3 dkg reszelt sajt
1. A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a joghurtot, az olajat és a tojást, valamint a langyos cukros vízben felfuttatott élesztőt.
2. Lágy, kalács tészta állagú tésztát gyúrunk belőle.
3. Lefedve, meleg helyen fél órát kelesztjük.
4. A virsliket megpucoljuk, ha szükséges, a sajtot lereszeljük, egy nagy gáztepsit olajjal kikenünk.
5. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
6. Ha megkelt a tészta 8 virsli esetén 2, 12 virsli esetén 3 részre osztjuk.
7. A részeket egyesével kinyújtjuk, kb. 4-5 centivel magasabbra, mint egy virsli magassága, széltében pedig amennyire engedi.
8. Egy téglalapot 4-be vágunk, a darabok közepébe mehet a kutchup vagy mustár ízlés szerint, arra pedig ízlés szerint sült hagyma (el is hagyható), és a sima vagy baconbe tekert virsli.
9. 2 féle módszerrel formázhatjuk a tésztát. Simán ráhajtjuk a lelógó oldalakat jól meglapogatva, vagy pedig oldalt becsíkozva átlósan egymásra hajtjuk a csíkokat.
10. A bundázott virsliket lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezám maggal vagy reszelt sajttal, és már mehet is a sütőbe.
11. 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük őket, majd pár perc múlva tálalhatunk is.
A szalonnát kockákra vágom, és kisütöm. Sárgára pirítom benne az apróra vágott vöröshagymát. Közben a megtisztított burgonyát apróra darabolom. A megpirult hagymát paprikával megsz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát héjában megfőzzük. Amikor langyosra hűlt, megtisztítjuk és krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet és a zsírt, majd jól összedolgozzuk. Amikor kész, lisztezett nyú...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsömléket beáztatjuk, a hagymát apró kockára vágjuk és kevés zsíron üvegesre pirítjuk. Ezután a zsemléket kivesszük a vízből, jól kinyomkodjuk és összekeverjük az egész tojásokka...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kolbászt és az újhagymát felkarikázzuk, a szalonnát felkockázzuk. A kétféle paprikakrémet egy tálban összekeverjük a tejszínnel, és a majorannával. A tésztát sós, lobogó vízben...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű