Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Fehér kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 kg finomliszt, 4 dkg élesztő, 4 dkg cukor, 4 dl meleg tej, 5 dkg étolaj, 2 dkg só

Elkészítés:


1. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben megkelesztjük.

2. Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, és a megkelt élesztővel jól összekeverjük.

3. Az átszitált lisztet és a meleg {30 °C-os) tejet fokozatosan adagoljuk, és favillával elkezdjük a tészta kidolgozását.

4. Amikor már nehezen kezelhető a tészta, kézzel folytatjuk a dagasztást. A tészta állománya közepesen kemény legyen, olyan, hogy közben húzogatni lehessen a tál egyik oldalától a másikig.

5. Alaposan kidolgozzuk, hogy felülete fényes, sima és hólyagos legyen.

6. Ha ilyen, befejezzük a dagasztást, a tésztát letakarjuk, 60-70 percig kelesztjük.

7. Az idő letelte után a tésztát a tálból lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint formázzuk.

8. Ezután kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük, 35-40 percig meleg helyen tartjuk.

9. Sütés előtt étolajjal megkenjük.

10. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 45-50 percig szép barnára sütjük.

Fehér kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Foccia olasz lepény
Foccia olasz lepény

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a szétmorzsolt élesztőt, a sót és a felaprított rozmaringot, majd beledolgozzuk az olajat 1,6 dl langyos vízzel együtt. 2. Kiolajozunk egy tepsi...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Tk. gyökérkenyér tritikálé liszttel
Tk. gyökérkenyér tritikálé liszttel

Kimérjük, átszitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a sikért és a sót, majd a közepébe morzsoljuk az élesztőt (nem kell felfuttatni). Fokozatosan hozzáöntjük a vizet (mennyisége lisztfüg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Elvira
Fokhagymás kenyér
Fokhagymás kenyér

A szárazanyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a margarint, majd a langyos vízzel sima tésztává dagasztjuk (nekem ez kb. 10 perc, a robotgép dagasztó spiráljával... ? ). Miután kétsze...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Francia kenyér
Francia kenyér

1. 30 dkg langyos, átszitált liszthez adjuk az élesztőt, az olajat és a mézet. 2. Jól összekeverjük és hozzáöntünk annyi vizet, hogy sűrű kovászt kapjunk. 3. Az így elkészü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk