1 kg finomliszt, 4 dkg élesztő, 4 dkg cukor, 4 dl meleg tej, 5 dkg étolaj, 2 dkg só
1. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben megkelesztjük.
2. Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, és a megkelt élesztővel jól összekeverjük.
3. Az átszitált lisztet és a meleg {30 °C-os) tejet fokozatosan adagoljuk, és favillával elkezdjük a tészta kidolgozását.
4. Amikor már nehezen kezelhető a tészta, kézzel folytatjuk a dagasztást. A tészta állománya közepesen kemény legyen, olyan, hogy közben húzogatni lehessen a tál egyik oldalától a másikig.
5. Alaposan kidolgozzuk, hogy felülete fényes, sima és hólyagos legyen.
6. Ha ilyen, befejezzük a dagasztást, a tésztát letakarjuk, 60-70 percig kelesztjük.
7. Az idő letelte után a tésztát a tálból lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint formázzuk.
8. Ezután kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük, 35-40 percig meleg helyen tartjuk.
9. Sütés előtt étolajjal megkenjük.
10. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 45-50 percig szép barnára sütjük.
Hozzávalókat bedagasztjuk, kelesztjük, formázzuk, sütjük kb. 35-40 percig . LIMARA ÖREGTÁSZTÁJÁT HASZNÁLOM
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz elkészítés pofonegyszerű: fogom a dagasztótálat, belemérem a lisztet, sót, olajat, burgonyapelyhet, aszkorbinsavat, belemorzsolom az élesztőt, belelöttyintem a vizet, és hagyom...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. liszthez keverem a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket (mivel többet nem nagyon kell keverni) 2. Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (3-4 fordulat), 12 órát kelesztem (célszerű es...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször is összevegyítjük a száraz alapanyagokat, tehát a liszteket, a sikért és sót. Kicsit összekeverjük őket, majd egy mélyedést készítünk a közepébe, és belemorzsoljuk az élesz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű