1 kg krumpli, 25 dkg liszt, 2 tojás, só, 10 dkg zsír, 15 dkg zsemlemorzsa, kakaó, (por)cukor
1. Ízlés szerinti mennyiségű kakaót elkeverünk cukorral.
2. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük.
3. Leszűrjük, forrón áttörjük, és még melegen összekeverjük a felvert tojással.
4. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet és jól összegyúrjuk.
5. Kb. 10 cm-es átmérőjű hengert formázunk belőle és 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
6. A szeleteket kissé szétlapítjuk, a markunkba fogjuk és beleteszünk 1 kiskanál cukros kakaót.
7. Óvatosan összecsípjük a tésztát és gombócot formázunk belőle.
8. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük, majd beleforgatjuk a pirított morzsába.
9. Hidegen, melegen egyaránt finom, olyan, mintha olvasztott csokoládéval lenne megtöltve.
A tésztából készíthetünk szilvás-, barackos-, lekváros gombócot is.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 evőkanál cukorral. Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, beleütjük a tojást, beleöntjük a fe...
Elkészítési idő:Krumplit sós vízben megfőzni, megtörni, hűlni hagyni, sót bele tenni, és annyi lisztet, hogy jó állagú legyen. 2 gombócba elnyújtani, jól belisztezni, csíkokra vágni, apróra darabo...
Elkészítési idő: