1 kg finomliszt, 30 dkg szárazkolbász, 10 dkg zsír, 4 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tejföl, só, tej, 1 dkg cukor
1. Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük.
2. Az átszitált lisztet a zsírral elmorzsoljuk.
3. A tojást összekeverjük a tejföllel, beletesszük a megkelt élesztőt és a sót.
4. A lisztet az ízesített élesztős tejföllel jól összedolgozzuk, ha nem elég puha a tészta, tejet adunk hozzá. Állaga akkor jó, ha dagasztás közben leválik a kezünkről és a felülete sima, fényes.
5. A tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük, kinyújtjuk és rászórjuk a darált száraz kolbászt.
6. Összehajtogatjuk, 25-30 percig letakarva pihentetjük. Ezt háromszor megismételjük.
7. 25-30 perces pihentetések után kinyújtjuk, összehajtjuk.
8. Vekni alakúra formáljuk, zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük és 25 percig ismét pihentetjük.
9. Tojássárgájával megkenjük és előmelegített sütőben, közepes melegen 60 percen át sütjük.
1. Kolbász helyett ízesíthetjük a kenyeret darált töpörtyűvel, sonkával, pörkölttel, vagy löncshússal is.
1. Melegítsünk meg 200 ml vizet, keverjük el benne a kristálycukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt, és futtassuk fel. 2. Mérjük ki a lisztet, keverjük hozzá a sót. 3. Adjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLangyos vízben felkeverem az élesztőt és a sót, majd kanalanként adagolom hozzá a lisztet, majd belekeverem az olajat. Kenyérdagasztóval dagasztom és kelesztem. Közben a paprikát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót, és jól összekeverjük. Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 1,5 dl langyos, de nem forró tejben, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A vizet megmelegítjük, de ne legyen forró. Hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. Közben a magkeveréket elkeverjük a sóval, hozzáa...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: Könnyű