tésztához: 1 kg liszt, kb. 2 dl víz, 5 dkg só, 2,5 dkg élesztő, 5 dl tej, 1 dkg porcukor
feltéthez: 5 dl tejföl, 10 gerezd fokhagyma, 8 fej közepes vöröshagyma, kolbász, szalonna, sonka, sajt, egyéb feltét ízlés szerint
1. A 2,5 dkg élesztőt felfuttatjuk 5 dl langyos tejben, a tetejére rászórunk 2 marék lisztet és az 1 dkg porcukrot.
2. Az 1 kg liszthez hozzákeverjük az 5 dkg sót.
3. A kovászt ráöntjük a lisztre, és elkezdjük kézzel összedolgozni.
4. Folyamatosan öntjük hozzá a vizet, ahogy a tészta fokozatosan magába veszi. Olyan állagúnak kell lennie, mint a lángos tésztának. Ez tulajdonképpen kenyértészta.
5. A tésztát letakarjuk, és 2 órán át kelesztjük.
6. Ezután lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd három részre szedjük szét, és 1 órán át keresztül kelesztjük.
7. Amíg a tészta kel, elkészítjük a feltétet. 4-5 szelet szalonnát serpenyőben kisütünk, majd a szalonnákat kitesszük egy kis tányérra.
8. A kisült szalonna zsírjába beletesszük a felkarikázott hagymát, üvegesre pirítjuk, majd beletesszük az előzőleg apróra vágott fokhagymát, megsózzuk, aztán tovább pirítjuk, ízlés szerint tehetünk bele 1-2 csipet borsot is.
9. Ha jól összepirult, ráöntjük a tejfölt, és 1-2 percig főzzük.
10. Kinyújtjuk a tepsi méretére a tésztát kb. 1-1,5 cm vastagra.
11. Rátesszük a tepsire, 5 perc alatt elősütjük, majd kivesszük, és rákenjük a tejfölös mártást, ízlés szerint kolbászt, sonkát, szalonnát és sajtot teszünk rá.
12. Betesszük a sütőbe, és 35-40 percig sütjük.
1. A 2/3 bögre meleg vízben feloldjuk az élesztőt és a cukrot. Gyakorlatilag belekeverjük. Ha friss élesztőt használunk, picit futtassuk fel! 2. Ezután jöhet az összes többi hozzá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A marhahúst nagylyukú tárcsán átdaráljuk. 2. A szalonnát apró kockákra vágjuk és megpároljuk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, oreganóval ízesítjük, maj...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tésztához a lisztet elkeverem a porélesztővel és a sóval. Hozzáadom az étolajat és a vizet. Jól eldolgozom a hozzávalókat, majd 1/2 órát pihentetem. Ezután kizsírozott tepsibe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű