25 dkg túró, 25 dkg liszt, 6 dkg olvasztott vaj, 8 dkg cukor, 2 tojás, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt gyümölcs, egy citrom reszelt héja, fél cs sütőpor
1. A cukrot a tojásokkal habosra keverem, hozzáadom a mazsolát és a gyümölcsöt, a reszelt citromhéjat és a vajat.
2. Belemorzsolom a túrót és összedolgozom az átszitált, sütőporral elkevert lisztet is.
3. Lisztezett munkalapon kb. öt centi vastagra nyújtom a tésztát, gondolatban 1/3-ad-2/3 arányban elosztom és a szélesebb felénél a kétharmadnyi tésztára ráhajtom a maradék egyharmadot.
4. Így kapom meg a hagyományos karácsonyi kalács formát.
5. Egy téglaformát sütőpapírral kibélelek, belefektetem a kalácsot, és 160 fokos előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütöm.
6. Rácsra téve kihűtöm, ezután kínálom.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.A tojás sárgájához hozzáadjuk a vaniliás fehérjét.A két összetevőt óvatosan összekeverjük és sütőpapíros formába öntjük. 180 f...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, duplájára kelesztjük és 180 fokon megsütjük.
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes1. A langyos tejben egy kiskanálnyi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. 2. Egy tálba kimérjük a lisztet, cukrot, tojást, tejszínt, sót, majd a felfuttatott élesztős tejjel dagaszta...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt belemorzsoljuk a meleg, de nem forró tejbe és meghintjük 1 ek cukorral. Hagyjuk felfutni. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót, amit egy kevés lisz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű