25 dkg túró, 25 dkg liszt, 6 dkg olvasztott vaj, 8 dkg cukor, 2 tojás, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt gyümölcs, egy citrom reszelt héja, fél cs sütőpor
1. A cukrot a tojásokkal habosra keverem, hozzáadom a mazsolát és a gyümölcsöt, a reszelt citromhéjat és a vajat.
2. Belemorzsolom a túrót és összedolgozom az átszitált, sütőporral elkevert lisztet is.
3. Lisztezett munkalapon kb. öt centi vastagra nyújtom a tésztát, gondolatban 1/3-ad-2/3 arányban elosztom és a szélesebb felénél a kétharmadnyi tésztára ráhajtom a maradék egyharmadot.
4. Így kapom meg a hagyományos karácsonyi kalács formát.
5. Egy téglaformát sütőpapírral kibélelek, belefektetem a kalácsot, és 160 fokos előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütöm.
6. Rácsra téve kihűtöm, ezután kínálom.
A tésztához valókat összedolgozunk, kézzel vagy géppel 6-8 percig dagasztjuk. Fél órát hagyjuk kelni, átgyúrjuk, majd újabb fél órát pihentetjük. Kinyújtjuk 2 cm vastagra. A pu...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesLemérünk 1/2 kg lisztet. Elveszünk belőle 3 evőkanállal, és két evőkanál olvasztott vajjal, vagy olajjal, 1 egész tojással, 3 evőkanál cukorral, 20 g élesztővel és egy bögre tejjel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKovászt készítünk az élesztőt felfuttatjuk egy evőkanál cukorral elkevert 100 ml meleg tejben. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a 400 ml meleg tejet, 4 evőkanál cukrot, pici sót,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűélesztőt felfuttatni a tejben az olajat elmorzsolni a liszttel és a többi anyaggal összedolgozni...jól kidagasztani....majd letakarva a duplájára keleszteni.. MAJD A TÉSZTÁT KIN...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű