A csülök főzéshez
2 közepes fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
3 kg sertés csülök - hátsó
15 szem feketebors (egész)
1 evőkanál só
4 db babérlevél (friss, vagy szárított)
Sütéshez
2 kg burgonya
4 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
majoránna
feketebors (őrölt)
fehérbors (őrölt)
só
5 evőkanál sertészsír
500 ml sör - világos
A vöröshagymát megpucoljuk és 4 felé vágjuk mindegyiket. A fokhagymát gerezdekre szedjük és szintén megpucoljuk. A fűszereket előkészítjük.
A csülköt egy nagy fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. A hagymákat, és a fűszereket betesszük a csülök mellé a vízbe. Kb. 2-2,5 órát főzzük lefedve, néha pótolva a vizet, ami elpárolgott. Akkor jó a csülök, ha a csontról szépen leválik.
Ekkor kivesszük a vízből, kicsontozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. Vigyázat forró!
A burgonyát és a hagymát megpucoljuk és cikkekre vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, az egyiket fokhagymanyomón átnyomjuk. A másikat gerezdekben hagyjuk.
A húst fűszerezzük az összenyomott fokhagymával, borssal, majoránnával.
A burgonyát besózzuk és egy tepsibe a csülökkel együtt szépen elrendezgetjük. Mellétesszük a cikkekre vágott vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket. Kicsit megsózzuk az egészet. 4-5 ek. zsírt teszünk a tetejére, a húsok mellé, közé.
Lefedjük alufóliával, 15-20 percig így sütjük. A fóliát eltávolítjuk, majd 15 percenként a sörrel locsolgatva készre sütjük. Kb. 1-1,5 óra alatt kész. Savanyúsággal tálaljuk.
Forrás:
https://cookpad.com/hu/receptek/1923932-csulok-pekne-modra-recept
A krumplit érdemes kihagyni, külön sütni.
Hagymát pucolok, majd karikákra vágom. A szalonnaszeleteket beirdalom. A tarjákat megmosom és lecsepegtetem, majd egy tálcán sorba rendezem őket. A fűszereket egy tálkában össze...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA felszeletelt karajt kissé kiverjük, széleit néhány helyen bevagdossuk, sózzuk, majd tejbe áztatjuk két napra (így nem lesz száraz). Ezután a húst kiemeljük a tejből,...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűHa befűszereztük az oldalast 1-2 órára tegyük be a hűtőbe. A zöldségeket nagy darabokra szeleteljük. A tepsiben elrendezzük úgy, hogy a húsok legyenek felül a zöldségek alul,...
Elkészítési idő: 200 perc Nehézség: KözepesLereszeljük a burgonyát, kifacsarjuk, hogy megszabaduljunk a felesleges nedvességtől. Hozzáadjuk a darált húshoz, majd az apróra vágott petrezselymet, fokhagymát, vöröshagymát....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű