A leves alaphoz:
500 g szárazbab
1 db sertéscsülök (füstölt)
4 gerezd fokhagyma
2 db petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
3 db sárgarépa (nyers, nagyobb)
A rántáshoz:
2 evőkanál búzaliszt (BL55)
1 evőkanál étolaj
1 kávéskanál pirospaprika (őrölt)
2 dl víz
1A babot előző este tálba tesszük és felöntjük vízzel, beáztatjuk. A csülköt darabokra vágjuk, és szintén beáztatjuk egy másik tálba. Ezt érdemes megkóstolni, mert csak akkor kell áztatni ha „jó” csülköt sikerült vennünk és nagyon sós lenne. Ha nem nagyon sós, akkor a csülök áztatását elhagyhatjuk.
Csülkös bableves receptCsülkös bableves receptCsülkös bableves receptCsülkös bableves recept
2A répát, zöldséget meghámozzuk és felvágjuk hosszanti csíkokra.
Csülkös bableves recept
3Egy nagyobb lábasba tesszük a babot, a feldarabolt csülköt (a csontot is, mert finom zamatot ad a levesnek), hozzáadjuk a répát, zöldséget felengedjük bő vízzel és feltesszük főzni. Addig főzzük, amíg a csülök és a bab is megfelelően puha lesz. (ez pár óra)
Csülkös bableves recept
4Ha puhák, akkor elkészítjük a rántást. Az olajat forrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet és zsemleszínűre pirítjuk.
Csülkös bableves recept
5Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, lehúzzuk a tűzről, adunk hozzá 1 kávéskanálnyi pirospaprikát és összekeverjük.
Csülkös bableves receptCsülkös bableves receptCsülkös bableves receptCsülkös bableves recept
6Csap alá tesszük és kb. 2 dl vizet engedünk rá, folyamatosan keverjük, ne csomósodjon be.
Csülkös bableves recept
7A levesre öntjük. Majd forralunk rajta egyet.
Csülkös bableves receptCsülkös bableves recept
8És kész is! :)
Előző este a babot átválogatom és beáztatom. Másnap a zöldségekkel felteszem főni, a vízbe só helyett ételízesítőt szórok. A körmöket megmosom és egyben hagyva, másik edényben bő v...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Egy mély lábosba helyezzük a húst, a borssal és köménnyel megszórjuk. 2. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb 10 cm-rel ellepje. 3. 5-6 órán keresztül mérsékelt tűzön forrni hagyju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLencseleves kolbásszal: A kolbász különleges ízt ad ennek a csodás levesnek! Próbáld ki te is! Hozzávalók: 1 vöröshagyma 1 sárgarépa 4 nagyobb burgonya 30 dkg lencse 1...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűOlajból, lisztből vékony rántást készítünk. Majd felöntjük paradicsomlével. Ízesítjük zellerlevéllel, köménnyel, sóval, pici cukorral. Ha felforrt, már kész is. Reszelt sajttal tál...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű