(4 főre)
A leveshez:
1 nagy vöröshagyma
3-4 közepes sárgarépa
2 közepes petrezselyemgyökér
3-4 evőkanál olaj
25 dkg zöldborsó
Só, őrölt fekete bors
1 kiskanál kristálycukor
1 nagy csokor petrezselyem
A daragaluskához:
1 tojás
4 ek búzadara
5 0 g zsír
Fél mokkáskanál só
Csipetnyi őrölt feketebors és szódabicarbona
Negyed csokor petrezselyem
1. Először a daragaluskának állunk neki, mert ezt főzés előtt pihentetni kell.A nyersanyagokat pontosan kimérjük. A búzadarát átszitáljuk, a hideg zsírt keverőtálban fakanállal jól elkeverjük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat is. Ezzel tovább keverjük, megsózzuk, majd hozzáadjuk a búzadarát is. Az egészet összekeverjük, és hűtőben legalább fél óráig pihentetjük.
2. Következhet a leves. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a kétféle répát karikákra vagy fél karikákra vágjuk. Egy lábasban az olajon a hagymát megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a kétféle répát, és ha frissen fejtett borsóval készítjük, akkor az is most kerül bele. Megsózzuk, borsozzuk, lefedve félpuhára pároljuk. Ezután bő 1,5liter vízzel fölöntjük, nagy lángon fölforraljuk, a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Ha fagyasztott borsóval főzzük a levest, akkor azt most adjuk hozzá.
3. A grízgaluskát a hűtőből kivesszük. Kiskanállal apró gombócokat vagy galuskákat szaggatunk belőle a gyöngyözve fővő levesbe. Amikor mind benne van, kis rést hagyva lefödjük, és kis lángon főzzük kb. 15 percig. Közben a galuskákat többször megforgatjuk, hogy szép egyenletesen puhuljanak, duzzadjanak.
Egy pörkölt alapot készittünk. Lásd pörkölt recept oldalán. Amikor már majdnem puha a hús akkor hozzáadjuk a zöldségeket, vizzel még fölengedjük. A legvégén amikor már minden...
Elkészítési idő:A megtisztított és megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk. A finomra aprított vöröshagymát olajon megfonnyasztjuk, meghintjük fűszerpaprikával és hozzáadjuk a gombát, majd tová...
Elkészítési idő:Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedem, a répákat karikára, a karalábét és a zellert apró kockára vágom, majd hideg vízbe felteszem főni. Bele teszem a sót, borsot, a paradicsomo...
Elkészítési idő:Meghámozzuk, majd felkockázzuk a karalábét és a fokhagymát. Egy kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a karalábét, és együtt pároljuk (fedő alatt) 5-10 percig....
Elkészítési idő: 15 perc