25 dkg szárazbab (tetszés szerint fehér vagy tarkabab), 1 kis füstölt csülök, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor friss (vagy 1 teáskanál szárított) tárkonylevél, 1-2 babérlevél, 1 csapott evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, pár csepp tárkonyecet (vagy citromlé).
A babot előző este megmossuk és beáztatjuk.
Másnap a leszűrt babot annyi vízbe tesszük, amennyi bőven ellepi, és egy babérlevéllel puhára főzzük. Egy külön edényben bő vízben és enyhe tűzön puhára főzzük a sonkát.
Közben a zöldségeket meghámozzuk, kockára (vagy karikára) vágjuk. A hagymát és a fokhagymát szintén meghámozzuk, a hagymát apró kockára vágjuk.
A megpuhult babot leszűrjük, a puha sonkát a főzővízből kivesszük, bőrét és zsíros részét levágjuk, a sovány sonkát felkockázzuk. A sonka főzőlevéből ízlés szerint annyit hígítunk vízzel, hogy kb. 2,5 l (nem túl sós!) levet kapjunk. Ebbe beletesszük a babot, a kockára vágott sonkát és a kockára vágott zöldségeket, a hagymát és a préselt fokhagymát. Addig főzzük, amíg a zöldség megpuhul.
Ekkor a tejfölt elkeverjük a liszttel és kevés levessel, majd ezzel a forrásban lévő levest behabarjuk. Most kerülhet bele az aprított vagy szárított tárkony, ezzel a levest kevergetve összeforraljuk. A végén tárkonyecettel vagy citromlével ízesítjük.
Bográcsban is készülhet
Csipetkével dúsíthatjukj
A rózsáira szedett brokkolit vajon megfuttatom, felöntöm a tejszínnel, beleteszem a krumplit kockára vágva és a többi hozzávalót a sajt kivételével. Amikor a krumpli megfõtt, letu...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA hagymát megdinszteljük, es közbe hozzaadjuk az aprora vagott sárgarépát, petrezselymet. Mikor már jó puha hozzáadjuk az apróra vágott húst, pirospaprikát, paradicsom pasztát. F...
Elkészítési idő: 2-3 óra Nehézség: Közepesa csirkemellt vágjuk ketté, és tegyük oda főni egy vízzel teli fazékba. Sózzuk meg. Miután felforrt a víz, távolítsuk el a keletkezett habot, majd dobjuk bele egyben a hagymát, és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megtisztított, lecsurgatott fácánt és 2,5 liter hideg vízben feltesszük főzni, sózzuk, majd habozzuk. Lassú forrás mellett hozzáadjuk a zöldségeket, és a jól megmosott vöröshagym...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes